Pro vírský cepín si vylezli reprezentanti Hrozová a Dvořáček

Vír – Ani letos nezabránilo teplé počasí tomu, aby se na stěně ve Víru už popáté konalo Mistrovství České republiky v ledolezení na rychlost. Králem umělé stěny se stal už čtvrtým rokem Milan Dvořáček a mezi ženami vládla svými cepíny zcela suverénně Lucie Hrozová.

„Ve srovnání s předchozími ročníky zlobilo letos počasí nejvíc. Závod jsme definitivně potvrdili až tři dny před jeho konáním, navíc musel proběhnout ve ztížených podmínkách, každopádně tu kontinuitu podniku jsme udrželi,“ neskrýval radost jeden z organizátorů Slávek Matuška.

Zdolat unikátní stěnu se v kvalifikaci rozhodlo třiatřicet lezců, z nichž pět nejrychlejších závodnic a deset závodníků postoupilo do večerního finále, kde obě kategorie čekala stejná cesta.

Rozhovor s ředitelem závodu Slávkem Matuškou (zdroj: ČT24)

Po několika letech nechyběla ve Víru ani nejzářivější hvězda českého ledového lezení. Lucie Hrozová využila pauzu v kalendáři Světového poháru a své umění předvedla na domácí půdě. Ženské finále suverénně ovládla časem 00:44:34 a v absolutním pořadí i s výsledky mužů jí patřil druhý nejrychlejší výsledek. „Já jsem jedině pro, aby ženy i muži lezli stejné cesty. Baví mě to pak o to víc, když se s nimi můžu porovnat,“ kvitovala stejné podmínky Hrozová.

Z pátého místa po kvalifikaci až na stříbrnou příčku i přes počáteční zaváhání vylezla obhájkyně loňského prvenství Martina Náhlíková. „Mně se nepovedl začátek, ujely mi tam nohy. Ale finálová cesta se mi lezla o mnoho lépe než kvalifikační,“ popsala česká vicemistryně.  

Rozhovor s Lucií Hrozovou a Martinou Náhlíkovou (zdroj: ČT24)

S mačkami a cepíny ovšem na Vysočině dominoval Milan Dvořáček. Český reprezentant finálovou cestu pokořil za necelých jednatřicet vteřin a obhájil titul tuzemského ledolezeckého mistra. „Když jsem viděl ty časy soupeřů, tak už jsem tušil, že titul je asi doma. Říkal jsem si, že to musím ustát v klidu,“ popsal český mistr, který si tak spravil chuť v sezóně, kdy neměl možnost příliš trénovat. Svoji formu chce ukázat i na šampionátu ve Švýcarsku, kde se pokusí o zázrak v podobě prvního místa.

Rozhovor s Milanem Dvořáčkem a Zdeňkem Hákem (zdroj: ČT24)

Čtyřnásobného vládce vírské stěny neohrozil ani horský vůdce Zdeněk Hák, který na vyběhnutí stěny potřeboval o patnáct vteřin více. „Pro mě to byla vůbec závodní premiéra, jsem zvyklý lézt především v horách a na skalách. Takže s druhým místem jsem maximálně spokojený,“ vysvětlil v pořadí druhý muž, který dosáhl na top.  

Výsledky finále

Muži:

1. Milan Dvořáček   0:30:85
2. Zdeněk Hák        0:45:52
3. Jiří Zigal             0:46:01
4. Radek Lienerth    0:46:29
5. Jozef Veselý       0:50:56
6. Michal Kuda        0:50:60
7. Rosťa Filip          0:50:83
8. Ondřej Šenk       0:51:18
9. Tomáš Vacek     1:02:40
10. Pavol Centko    2:29:31

Ženy:
1. Lucie Hrozová        0:44:34
2. Martina Náhlíková    1:33:32
3. Mária Šoltesová      1:57:59
4. Kristýna Trnková     2:01:67
5. Alice Kropáčková     2:02:48