Problém nebyl v brankáři, ani v trenérovi, říká o neúspěchu českých hokejistů Černý

Brno - Sám získal na olympijských hrách jednu stříbrnou a dvě bronzové medaile, minimálně stejný úspěch přál Josef Černý i českým hokejistům, ti ovšem vypadli ve čtvrtfinále. „Kluci měli rozhodně na to, aby odehráli lepší zápas. Stojím si ale za tím, že Hadamczik vybral ten nejlepší tým, výsledek jen ukazuje na větší problémy českého hokeje,“ upozornila hokejová legenda, která drží počtem vstřelených gólů šesté místo v Klubu hokejových kanonýrů.

Josef Černý o výkonu českých hokejistů na olympiádě (zdroj: ČT24)

„Hokej se zkrátka změnil, už se nehraje technicky, je potřeba především rychlost a tvrdost, a to nám v Soči chybělo,“ vysvětlil jednu z příčin neúspěchu čtyřnásobný účastník olympijských her.

Bývalý hráč i trenér brněnské Komety se zastal jak trenéra Aloise Hadamczika, tak českých brankářů, na něž se po turnaji snesla kritika. „V Soči se jen ukázal dlouhodobý problém českého hokeje, který ale začíná už u mládeže. Tým nestál jen na brankářích, v obraně jsme hráli těžkopádně jako Rusové. Týmy jako Spojené státy nebo Kanada, kteří nemají v defenzifě košikářské typy, na tom byly podstatně lépe,“ vysvětlil Josef Černý. 

„Ta diskuse, jestli měl jet Pepík, nebo Franta, je zbytečná, český tým by dopadl stejně, i kdyby jelo pět jiných hráčů. Ten problém musí řešit český hokej jako celek komplexně,“ vzkázal hráč, který nechyběl na dvanácti světových šampionátech, na nichž získal pět stříbrných a pět bronzových medailí.