Plzeň zvítězila na Baníku, kterému sudí neuznali gól po sporné situaci

Ostrava - Fotbalisté mistrovské Plzně vstoupili do jarní části nejvyšší soutěže výhrou 2:1 na hřišti předposlední Ostravy. Dvěma góly jim očekávané vítězství zařídil Stanislav Tecl. I bez vyloučeného Lukáše Vengřinka Baník v závěru alespoň snížil Václavem Svěrkošem, který hrál ligu po zranění poprvé po 15 měsících.

První půle se kromě územní převahy Viktorie nesla ještě ve znamení bojkotu ostravských příznivců, kteří na protest proti způsobu vyřazení veterána Martina Lukeše z kádru pár sekund po úvodním hvizdu zasypali hřiště tenisovými míčky a do přestávky nefandili.

Viktoria v porovnání s duelem proti Doněcku udělal pouze jednu změnu v sestavě. Místo Ďuriše nastoupil Kovařík a půlhodinu měl favorit hru ve své moci. Převaha mu vynesla jednu vyloženou šanci: Tecl však ve 12. minutě doplatil na špatné zpracování a tváří v tvář gólmanu Pavlenkovi ho ještě stihla zpacifikovat domácí obrana.

Podivný verdikt rozhodčího?

Všechno nakonec mohlo být úplně jinak, kdyby sudí ve 21. minutě Ostravě po standardní situaci neupřeli patrně regulérní gól. Míč se po nepřehledné situaci v plzeňském vápně dostal evidentně za brankovou čáru, Kozáčik ho rychle vyhodil zpět do pole a nejistý rozhodčí Kocourek i přes naléhání baníkovců nechal hru plynout. Po utkání však vyšlo najevo, že Kocourek nechával jen výhodu po předchozím faulu na hostujícího Koláře a gól tudíž nemohl být uznán.

„Byla to zašmodrchaná situace. Všichni hráči viděli balon za čárou, ale rozhodčí to zdůvodnil tím, že ještě předtím byl faul na plzeňského hráče a on nechával výhodu,“ vysvětlil ostravský trenér František Komňacký. Naštvaní domácí si mohli chuť vzápětí spravit, Kukec se na šestnáctce šikovně zbavil beka, jenže bombou po zemi Kozáčika nepropálil.

Jinak však byla Plzeň silnější na míči a optickou převahu zúročila po pátém rohu: míč se trochu překvapivě snesl dovnitř malého vápna k noze Tecla, který už zblízka nezaváhal. Petržela mohl těsně nato vedení znásobit, po dalším brejku v gólové pozici ale přestřelil.

Ostravě po inkasované brance otrnulo a srovnala hru. V závěru půle hosty sérií rohů přišpendlila k bráně, ale Bolek, který musel vystřídat zraněného Kozáčika, si se všemi centry poradil.

Svěrkoš ještě přinesl naději

Druhý poločas přinesl vyrovnaný fotbal, jenomže mistr byl v ofenzivě fotbalovější a přesnější. Zatímco Baník některé brejky ve finále řešil neefektivně, hostující Kovařík v 56. minutě přetaženým centrem za obranu našel Petrželu, který vrátil míč před bránu a Tecl opět z malého vápna pohodlně zavěsil.

Když deset minut před koncem rozhočí Kocourek po druhé žluté kartě poslal do sprch Vengřinka, šly šance Baníku ke dnu. I přesto okamžitě poté Svěrkoš svůj návrat na prvoligové trávníky po patnácti měsících oslavil gólem a přesnou hlavičkou po Zawadově centru ještě vykřesal naději. Baník skóroval po dlouhých 426 minutách. To ale bylo z ostravské strany vše a Plzeň si páté ligové vítěztsví v řadě bezpečně ohlídala.

Baník Ostrava - Viktoria Plzeň 1:2 (0:1)

Branky: 81. Svěrkoš - 24. a 56. Tecl. Rozhodčí: Kocourek - Mencl, Filípek. ŽK: Vengřinek, Baránek. ČK: 80. Vengřinek. Diváci: 10 127.

Ostrava: Pavlenka - Zawada (85. Sukup), Frydrych, Baránek, Vengřinek - Foltýn (69. De Azevedo), Greguš - Štěpán, Kukec, Holzer (69. Svěrkoš) - Škutka. Trenér: Komňacký.

Plzeň: Kozáčik (39. Bolek) - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Horváth, Hořava - Petržela (86. Ďuriš), Kolář, Kovařík - Tecl (90. Wágner). Trenér: Uhrin ml.

Vydáno pod