Sociální demokraté vynesou verdikt nad primátorem Kajnarem

Ostrava - Okresní výkonný výbor ostravské sociální demokracie bude večer rozhodovat o vyloučení primátora třetího největšího města v Česku Petra Kajnara ze strany. Návrh na ukončení členství schválila už na konci ledna primátorova domovská organizace v Ostravě-Porubě. Kajnar podle ní poškodil stranu ve volbách do Poslanecké sněmovny, když napadl u soudu krajskou kandidátní listinu, na kterou se nedostal.

Verdikt okresního výkonného výboru o Kajnarovi nemusí být konečný. Primátor se může ještě odvolat. Z jeho vyjádření je cítit hořkost. „Poukázal jsem na chyby této strany a strana mne za to vylučuje. Myslím si, že to svědčí o tom, že to s tou stranou není dobré,“ uvedl Kajnar na konci ledna. O tom, že v ČSSD skončil, hovořil už loni v létě, poté, co ho začali straníci kritizovat za to, že podal žaloby a neúspěšně žádal předběžné opatření na krajské kandidátní listiny.

Potvrdí sociální demokraté vyloučení Petra Kajnara ze strany?

„Nešlo mi o nějaké posty, ale o to, že kandidátní listina nevznikla demokratickým způsobem, byly porušeny stanovy,“ hájil se Kajnar. Podle vlivného šéfa ostravských sociálních demokratů Adama Rykaly, jenž je podle hlasů z kuloárů strany hlavním iniciátorem Kajnarova odstranění, primátor jednoduše nezískal podporu a důvěru spolustraníků. „Není na tom nic nedemokratického, prostě ho nenominovali,“ opakoval Rykala. Kajnar ale tvrdí, že Rykala ovládlá stranu pomocí klaky a zavádí mafiánské praktiky.

Kajnar se již dříve vyjádřil, že z postu primátora nehodlá odstupovat. Sociální demokraté na něho zatím netlačí, aby to udělal, rovněž ho nikdo nenutí, aby se vzal mandátu zastupitele.

Je jisté, že jeden z nejvýznamnějších politiků ČSSD v regionech už stranu do komunálních voleb nepovede. Podle některých informací Kajnar zvažuje, že založí nové politické uskupení a kandidovat přece jen bude. Údajně ho k sobě láká také hnutí ANO Andreje Babiše.

Petr Kajnar

  • 1956 - 28. ledna se narodil v Ostravě
  • 1982 - vystudoval kybernetiku na VUT v Brně
  • 1989 - podepsal Chartu 77, patřil k zakladatelům Občanského fóra v Ostravě
  • 1990 - poprvé byl zvolen do zastupitelstva Ostravy
  • 1997 - vstoupil do ČSSD
  • 2002-2006 - byl zvolen náměstkem primátora
  • 2006 - po uzavření koalice s vítězem voleb ODS byl zvolen primátorem Ostravy. Po Aleši Zedníkovi se stal druhým sociálnědemokratickým primátorem Ostravy po roce 1989
  • 2010 - po jasném vítězství ČSSD v komunálních volbách byl znovu zvolen primátorem
  • 2013 - soudními žalobami napadal kandidátní listinu krajské ČSSD pro předčasné sněmovní volby
  • 2013- neobhájil post předsedy moravskoslezské ČSSD, šéfem se stal hejtman Miroslav Novák
  • 2014 - ČSSD v Ostravě-Porubě odhlasovala vyloučení Kajnara ze strany
Vydáno pod