Čekárny alergologů už se plní pacienty. O měsíc dřív než vloni

Jižní Morava – O měsíc dřív než před rokem začala na jižní Moravě sezóna pylových alergií. Jindy přicházejí první pacienti až na přelomu března a dubna, kvůli teplé zimě ale letos plní ordinace už v těchto dnech. Alergiky trápí hlavně pyly olše a jívy.

Dagmar Valentová se už léta léčí s pylovou alergií. Letos musela svého lékaře navštívit už na konci února. „Alergie mě začala trápit nezvykle brzy, mám nateklé oči, rýmu, dokonce se mi projevily i astmatické obtíže,“ popsala Brňanka.

A není jediná – do ordinací míří stovky alergiků. Často i o měsíc dříve než jindy. „Zdá se, že alergie letos skutečně začínají dříve, protože do ordinace už chodí pacienti se známými příznaky. Odpovídá to tomu počasí, které teď vidíme,“ potvrdil alergolog Jiří Nevrkla.

Polinóza, tedy alergie na pyl, je jednou z nejčastějších alergií. Alergiky trápí různé pyly od jara do podzimu. Senná rýma sice člověka neohrožuje přímo na životě, ale dokáže mu ho velmi znepříjemnit.

Typickými projevy je rýma, svědění očí, sliznic v nose a krku, rýma, kýchaní a kašel. Při zanedbání léčby může dojít až k rozvinutí průduškového astmatu, ztrátě chuti, čichu nebo zánětu vedlejších nosních dutin.

V jakém období se šíří pyly konkrétních rostlin?

Jaro (konec února, březen)

  • dřeviny - líska (jehnědy)

Jaro a léto (maximum v červnu)

  • traviny - psárka, ovsík, psineček, pýr, bojínek
  • obiloviny - žito, pšenici, ječmen a oves
  • keře - jasmín, akát, černý bez, ptačí zob
  • stromy - vrba, bříza, líska, habr, olše

Podzim (do prvních mrazíků) :

  • plevely a byliny - pelyněk, ambrózie, merlík, jitrocel, šťovík

(zdroj: Alergie-na-pyly.cz)

„Alergiky v současné chvíli trápí především kvetoucí olše a líska. Největší nápor pacientů očekáváme, jakmile se přidá i bříza, což je hlavní jarní pylový alergen. Běžně kvete až na začátku dubna, letos to ale pravděpodobně bude už na začátku března,“ doplnila alergoložka Eva Orálková.

Všudypřítomné pyly

Pyly se šíří vzduchem a vyhnout se jim je téměř nemožné. Přesto mají alergologové pro svoje pacienty několik tipů. „Pylům se můžeme do určité míry preventivně vyhnout tím, že přes den nevětráme. Vhodné je větrat pouze brzy ráno, pozdě večer nebo v noci, případně po dešti. Po návratu z přírody by se měl člověk převléct, osprchovat, omýt si obličej, protože pylový poprašek zůstává na těle,“ dodal Nevrkla.

Počet lidí alergických na pyly v České republice

Alergii na pyl způsobují především pyly větroplašných rostlin. Jsou to takové rostliny, které jsou opylovávané vzduchem. Pyly větroplašných rostlin jsou lehké, jsou v obrovském množství a do velkých vzdáleností roznášeny prouděním vzduchu. Patří mezi ně pyly stromů, keřů, trav, obilí, plevelů a bylin, někdy však i plísně či spóry hub. Pylová zrníčka jsou velmi malá, okem nepostřehnutelná.

Alergie na pyl může být buď jednodruhá, nemocný je tedy citlivý jen na pyl určité rostliny, nebo vícedruhá, kdy může dojít k alergické reakci na pyly více rostlin (většinou však podobných či příbuzných).

(zdroj: Alergie-na-pyly.cz)

Počet lidí alergických na pyly v České republice

  2008           2009          2010           2011          2012

338 665      340 108     342 127      341 943      328 878

(zdroj: Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR)