Zisk z jednoho nelegálního migranta? 1800 euro

Břeclav – Případem skupiny převaděčů, která pomáhala běžencům přes hranice, se začal zabývat břeclavský okresní soud. Podle vyšetřovatelů skupina převedla přes Srbsko, Rumunsko a Maďarsko do cílových zemí minimálně tři desítky nelegálních migrantů. Obžalované čtveřici hrozí až deset a půl roku vězení.

České úřady zadržely čtyři členy gangu – tři obžalovaní jsou cizinci, čtvrtý muž z Česka pro skupinu pracoval jako řidič. Soud dnes zahájil jejich výslechy. Jak první vypovídal český řidič Zóltan Kótai. „Mám dluhy, potřeboval jsem peníze. Proto, když jsem od pana Nikoliciho (další obžalovaný, pozn. red.) dostal nabídku dělat řidiče, tak jsem to vzal. Opravdu jsem byl ve finanční tísni,“ vysvětloval muž.

Jeho první cesta vedla na konci května 2012 do Maďarska. „Na čerpací stanici mi dali do auta běžence, ale nesměl jsem se na to dívat,“ tvrdil soudu. Lidský náklad převezl ve vypůjčeném obytném voze až do Itálie. Tam dvanáctičlennou skupinu běženců vyložil a odjel domů. „Za cestu jsou dostal 16 tisíc korun,“ přiznal.

O dva měsíce později vyrazil na stejnou trasu znovu. To už ho ale Maďaři zatkli - dostal dvouletou podmínku a na pět let zákaz vstupu do země.

Obžalovaní

  • Ashfag Muhammad
  • Mohsin Hassan Minto
  • Laurentiu Ioan Nicolici
  • Zóltan Kótai

Další obžalovaný Ashfag Muhammad odmítl, že by po někom chtěl peníze. „Migranti byli z Indie a Pákistánu a už předtím pracovali v Evropské unii, jenomže měli víza jen na práci v jedné firmě. Když jim vypršel kontrakt a oni se nechtěli vrátit, tak jsem jim pomáhal,“ hájil se před soudem Muhammad.

„S hlavním líčením jsem prozatím spokojený. Dva pachatelé se doznali, uvidíme, jakým způsobem se v dalších jednáních budou vyvíjet výpovědi ostatních obžalovaných“ řekl státní zástupce Jiří Zemek.

Celníci už dokáží dodávky i rentgenovat
Zdroj: ČT24/ČTK

Podle něj je už teď zřejmé, že skupina nebyla řízena z České republiky. „Gang byl řízen osobami jmény Atiš a Rana, kteří působí na území Evropy, ale původem jsou patrně nejspíše Pákistánci. Tyto osoby působí z Polska a Řecka,“ doplnil.

Skupina páchala trestnou činnost na území 11 zemí

Organizovaná skupina převáděla přes Českou republiku běžence od února do října 2012. Trasa převaděčů obvykle vedla ze Srbska a Rumunska přes Maďarsko, Slovensko do České republiky a odtud přímo do cílové destinace - Polska, Rakouska nebo Itálie. Systém převážení běženců byl velmi důmyslný - zahrnoval i hlídky, které jely několik kilometrů před vozem s imigranty.

Běženci za transport ve stísněných podmínkách zaplatili v přepočtu desítky tisíc korun. Jen od února do října 2012 evidují policisté desítky přistěhovalců, kteří měli Česko za tranzitní zemi.

Nelegálních imigrantů u nás přibývá, meziročně o 15 procent. V roce 2013 se pokusilo nelegálně překročit české hranice 4 153 lidí. Drtivá většina neměla povolení k pobytu. Pět procent imigrantů, celkem 179 lidí, se pokusilo překročit hranici Schengenského prostoru na mezinárodních letištích. Nejčastěji policisté zadrželi imigranty z Ukrajiny, Ruska a Vietnamu.

Podle Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu je případ mimořádný. „Podařilo se zadržet špičky skupiny, která páchala činnost na území jedenácti států,“ doplnila mluvčí ÚOOZ Iva Knolová.

Případ projednává břeclavský soud, protože skupina převáděla běžence přes hranice u Lanžhotu na Břeclavsku.