Zlínský soud se chystá na začátek metanolového procesu

Zlín – V pondělí začne krajský soud ve Zlíně rozplétat metanolovou kauzu. Z celkových jednatřiceti před ním stane deset hlavních obžalovaných, ostatní budou souzeni v jiných městech. Kvůli mediálnímu zájmu a velkému počtu účastníků líčení se soud na jednání musel připravit víc než obvykle. Metanolová aféra, která vypukla na podzim 2012, si vyžádala padesát životů a desítky lidí mají po otravě dodnes zdravotní následky.

Ještě v pátek dopoledne se soudní síň v budově zlínské pobočky Krajského soudu v Brně chystala na neobvyklou situaci. V pondělí v síni poprvé zasedne desítka údajných hlavních míchačů, distributorů a prodejců jedovatého alkoholu v tzv. metanolové kauze. Proces je výjimečný počtem obžalovaných i očekávaným zájmem veřejnosti.

Pracovníci soudu proto v síni odstranili část zábradlí, aby se do místnosti vešel další stůl pro obžalované a jejich obhájce. Připraven musí být i obří spis o 30 tisíci stranách. V soudní síni přibyla také místa pro veřejnost: původně jich bylo zhruba 30, teď jich je 55. Kvůli očekávanému velkému zájmu medií se ale do jednací síně dostanou jen předem akreditovaní novináři.

Česká televize bude jediná, která bude pondělní čtení obžaloby přenášet živě na zpravodajském programu ČT24. Poté budeme o dění v soudní síni pravidelně informovat v živých vstupech a na našem webu.

V prvním týdnu zazní obžaloba a soud vyslechne obžalované. V následujících týdnech pak znalce a desítky svědků. Předseda senátu zatím počítá s dvaačtyřiceti dny hlavního líčení. „Je jednoznačné, že se jedná o kauzu mediálně sledovanou, ale člověk musí ke každé práci přistupovat zodpovědně. Zadruhé je třeba nepodlehnout tlaku k tomu, aby si někdo myslel, že obžalovaní jsou dopředu odsouzeni. A za třetí je mi velmi líto zemřelých a poškozených. V tomto směru je ta kauza výjimečná,“ uvedl předseda senátu Radomír Koudela.

Kdo stál za smrtícím alkoholem? Rozhodne soud

Na lavici obžalovaných ve Zlíně zasednou i tři muži, považovaní za hlavní aktéry kauzy: údajný hlavní míchač otráveného alkoholu, Slovák Rudolf Fian s bydlištěm na Karvinsku, jeho komplic, majitel firmy na výrobu autokosmetiky Carlogic z Řitky u Prahy Tomáš Křepela, a údajný hlavní distributor, dělník Jiří Vacula ze Zlínska. Všichni jsou ve vazbě. Mužům hrozí za úmyslné obecné ohrožení 12 až 20 let i výjimečný trest včetně doživotí.

Podle obžaloby Křepela opatřil na přelomu srpna a září 2012 pět tisíc litrů metylalkoholu i prostory v Opavě a pomohl Fianovi, který byl obchodním zástupcem firmy Carlogic, namíchat 10 tisíc litrů směsi tvořené z poloviny metanolem a z druhé půlky etanolem. Celou ji pak předali v Podkopné Lhotě na Zlínsku Vaculovi, o němž věděli, že obchoduje s lihem a alkoholickými nápoji.

Podle státního zástupce Romana Kafky mohla tato směs zabít až 158 tisíc lidí. Obžaloba postihuje jen období do konce roku 2012. Hlavním aktérům klade za vinu 38 mrtvých a dalších 79 otrávených včetně lidí s trvale poškozeným zdravím. Křepela trestnou činnost popírá, stejně tak Fian, který se přitom dříve přiznal. Vacula spolupracuje, ale zpochybňuje přísnou právní kvalifikaci. Podle obžaloby právě on rozšířil smrtící směs dál.

Před soudem ve Zlíně stane i podnikatel Martin Jirout z Horní Olešnice na Trutnovsku, který patřil k největším odběratelům otráveného alkoholu a jemuž za obecné ohrožení hrozí 12 až 20 let či výjimečný trest včetně doživotí. Další tři lidé obvinění z obecného ohrožení jsou mezi sedmi, o nichž rozhodne vrchní soud. Zbylých šest ve Zlíně souzených distributorů čelí obžalobě z úmyslného ohrožování zdraví závadnými potravinami.  

Třem Zlíňanům, podnikatelům Alexanderu Jordánovi a Martinu Cekotovi a dělníkovi Aleši Svobodovi, jakož i jednateli firmy Vapa Drink Viktoru Koláčkovi z Týna nad Bečvou a podnikateli z Bystřice pod Hostýnem Liboru Vanderkovi, hrozí pět až 12 let vězení. Robertu Sedlaříkovi z Fryštáku, jednateli firmy Verdana, distributoru Likérky Drak, může soud uložit až osm let. Sedlařík už nedávno dostal pravomocně pět let za daňový únik při obchodech s lihem.

Metanolová aféra začala 3. září 2012 a vyžádala si pět desítek obětí. Případy poškozených od ledna loňského roku jsou vyšetřovány mimo hlavní větev kauzy. Policie celkem obvinila přes 70 lidí, některé už soudy stihly potrestat. Menší distributoři vyvázli s podmínkami a peněžitými tresty. Ostravský krajský soud ale loni poslal dva překupníky jedovatého alkoholu za mříže na osm let a nedávno soud ve Frýdku-Místku uložil prodejci pětiletý trest.

Vydáno pod