Tečka páteční noci, ceny Apollo, Čeští lvi a Magnesia Litera

Ostrava – Pátek večer, to znamená živá hudba na ČT art. Hosty budou Prago Union, Houpací koně a pořadatelé cen Apollo, Českých lvů i Magnesia Litera. Budeme se bavit o tom, k čemu vlastně jsou nejrůznější ocenění, a jak mohou umělcům prospět.

„První čtvrtletí roku je doslova prosyceno uměleckým bilancováním roku minulého. Všechno se musí posbírat, sečíst, vyhodnotit, oslavit. A pokud možno, ještě také prodat,“ říká moderátor pořadu, Marek Hlavica.

Tečka páteční noci se proto tento týden zaměří na nejrůznější ocenění – hudební, filmové i knižní. S našimi hosty budeme diskutovat o významu ocenění za „nejlepší cokoliv“. Mohou ceny umělcům vůbec nějak významně pomoct?

„Podle hudebních kritiků jsou u nás letos nejlepší kapelou Bratři Orffové. Ty už jsme ale ve studiu měli, a tak můžeme dát prostor jinému finalistovi – skupině Houpací koně,“ řekl Hlavica.

Ceny Apollo za rok 2013 / Lukáš Novotný, kytarista skupiny Bratři Orffové, která nahrála vítěznou desku Šero, a moderátor večera Jan Burian
Zdroj: ČT24/Ceny Apollo

Našim dalším hostem bude Pavel Kučera, jeden ze zakladatelů hudebních cen Apollo. Ty jsou v Česku poměrně novým fenoménem – o vítězích totiž rozhoduje odborná porota. Budeme se proto bavit o mechanismu, jakým jsou vítězové vybírání, jestli podobné soutěže vůbec k něčemu jsou a zda mají schopnost například objevit neznámého génia.

Dokument o letošních cenách Apollo se bude vysílat v pátek 7.3. od 21:50 na ČT art – tedy před Tečkou páteční noci.

Kato
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

Druhým hudebním hostem ve studiu bude významné jméno české hiphopové scény a další finalista letošních cen Apollo – skupina Prago Union.

„Hip hop se mi zdá tak nějak soutěživější žánr, než třeba pop. Mám na mysli ty typické battly mezi rapery,“ říká Hlavica. S Katem se proto budeme bavit o tom, co hiphop je a co není. O češtině, kterou používá a o tom, jak jí publikum rozumí. „Hip hop byl chápán u nás jako hudba teenagerů. To ale už dávno neplatí. Pobavíme se proto i o tom, jak se mění hip hop během stárnutí v posledních letech,“ shrnul Hlavica.

Český lev za rok 2013 / producenti filmu Hořící keř (nejlepší film)
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Ve studiu přivítáme také Terezu Rychnovskou. Ta je výkonnou ředitelkou České filmové a televizní akademie, která uděluje výroční ceny Český lev. „Ale vedle toho je ještě velezkušenou manažerkou kulturního dění - SKUTR, MFF Karlovy Vary, Správa pražského hradu, Národní divadlo,“ komentuje Hlavica.

Magnesia Litera 2013
Zdroj: ČT24/Magnesia Litera

Hostem bude i Pavel Mandys. Ten má za občanské sdružení Magnesia Litera na starosti každoroční vyhlašování stejnojmenných cen.  Posledním hostem pak bude Jakub Berdych ze studia Qubus, který je autorem například sošky Českého lva.

Soška Českého lva
Zdroj: Břetislav Fiala/ČTK

„Výroční ceny, ať už v jakémkoliv oboru, jsou především svátkem komunity profesionálů – filmařů, spisovatelů, muzikantů, herců… a my, prosťáčci, jsme prostřednictvím televize přizváni ke sledování jejich radostného svátku. A přihříváme se na oslavě úspěchů těch, které obdivujeme. Alespoň tak se mi to zdá, když sleduji filmové Oscary, Brit Awards nebo Grammy. Ale zdá se mi, že ta naše umělecká komunita se tak nějak neumí odvázat,“ říká Marek Hlavica. „Těším se až zjistím, jak to vidí naši hosté."

„Umělecké výroční ceny můžeme v zásadě rozdělit na ty, o kterých rozhoduje širší odborná veřejnost – Magnesia Litera, Český lev, na ty, o kterých rozhoduje odborná kritika nebo porota – Apollo, Chalupeckého ceny, cena Alfreda Radoka a pak na ty, o nichž rozhodují laici – diváci, posluchači: Český slavík, TýTý. Jistě se dá v tomto případě říci: jaký divák, posluchač – takový vítěz,“ uzavírá Hlavica.

Tečka páteční noci, pátek 7.3.2014, ČT art ve 22:20 hodin.

www.ceskatelevize.cz/teckanoci

Vydáno pod