První med by měl být letos brzy

Ivančice (Brněnsko) - Minimálně o dva týdny dřív letos vyletěly včely z úlů. Může za to nezvykle teplé jarní počasí. Podle včelařů i meteorologů by se už zima vrátit neměla. První med tak letos zřejmě ochutnáme dřív, než obvykle.

„Pokud počasí dovolí, tak kolem 15. až 20. května by mohl být první med, především z ovocných stromů, trochu z břízy a taky řepkový,“ potvrdil včelař Jiří Vítamvás z Ivančic. Včelaři už po zimě díky teplému počasí začínají kontrolovat včelstva a pomalu se chystat na první stáčení medu.

„Včelaři budou stáčet podle toho, jak příroda nadělí. Třeba tady v Ivančicích záleží na tom, jestli pokvete akát a jestli budou mít včely možnost sbírat,“ řekl včelař s tím, že v minulých letech mu výnosy medu zkazilo právě špatné počasí. „Poslední roky byly výnosy nižší, protože akát selhal: buď zmrzl, nebo sice kvetl, ale loni celé období propršelo,“ dodal včelař.

Pokud počasí vydrží, bude naopak nejspíš méně lesního medu. „Ten bývá zpravidla tehdy, když je studené a vlhké jaro,“ upřesnil Vítamvás a dodal, že podle něj by se cena medu měla pohybovat podobně jako loni. „Kolem Brna zhruba 120 korun. Ale samozřejmě záleží na výnosu,“ uzavřel včelař.

Vstup redaktorky Zuzany Neuvirtové (zdroj: ČT24)