Filmaři hledají na jihu Moravy falešnou Francii

Jižní Morava - Valtický zámek hostí ruský filmový štáb, jihomoravský region se má v hledáčku kamery vrátit až do časů Kateřiny Veliké. Na jihu Moravy se ročně natočí zhruba dvacet snímků, takový hrad Pernštejn, kde stojí jeden natáčecí den až 200 tisíc korun, poskytl za poslední dva roky zázemí hned pro sedm filmů. Podle odborníků lákají filmaře především jihomoravské zámky s francouzskými parky, které tak jsou levnější variantou země galského kohouta.

„Mezi nejvyhledávanější lokality patří hrad Pernštejn, Lednicko-valtický areál a potom to, co je pro jižní Moravu typické - vinice a vinařské obce se sklepními uličkami,“ popsala o co mají tuzemské i zahraniční štáby největší zájem Monika Perďochová z Centrály cestovního ruchu jižní Moravy.

„Příjem z filmů není zanedbatelný, pro nás z toho plyne určitá reklama. Produkční společnosti mají zmapované filmové lokace, díky dobrým zkušenostem se k nám vracejí, to je příklad zámku v Kroměříži, kde se točil Formanův Amadeus,“ připustila mluvčí Národního památkového ústavu v Kroměříži Dagmar Šnajdrová.

Jižní Morava na plátnech

Zahraniční filmy: Hannibal – Zrození (Velká Británie), Hitler: vzestup zla (Kanada/USA), Amadeus (USA), Královská aféra (Dánsko/Švédsko), Satan přichází (USA), Angelika (Belgie/Francie), seriál Bez hranic (Francie/Německo)

České filmy: Král Ubu, Bobule, Bathory, Sedmero krkavců, Rodina je základ státu, Muži v říji, Requiem pro panenku, seriál Ranč u Zelené sedmy, Indiálni z Větrova, seriál Četnické humoresky

Příprava na natáčení filmu Osmy
Zdroj: Jef Kratochvil/ČT Brno

Jižní Morava láká filmaře na celou řadu zámků, které mají často francouzský charakter i s přilehlým parkem. Do vinařského regionu míří turisté za teplem, které někdy připomíná klima ve Francii. S tím rozdílem, že skutečná Francie nabízí štábům asi čtyři desítky filmových komisí, které jim pomohou s produkcí zahraničního snímku. V tuzemsku existuje jen České filmové centrum.

Mezi favority mezi hrady a zámky patří Lednice, Valtice, Buchlovice, Milotice, Jaroměřice, Pernštejn, Kroměříž nebo Slavkov. Právě poslední jmenovaný láká filmaře tím, že nabízí dobrou dopravní dostupnost po dálnici, leží v blízkosti Brna, nedaleko mezinárodního letiště a samotné město Slavkov má dostatek ubytovacích kapacit.

„Natáčení zvyšuje povědomí a přináší i větší příliv turistů, a tím i pracovní příležitosti. Filmaři využívají místní penziony a hotely,“ netajil se starosta Valtic Pavel Trojan (ČSSD). Právě valtický zámek se objevil v několika zahraničních snímcích. V těchto dnech jej obsadili filmaři z Ruska.

Kde se ve vašem okolí usadil filmový štáb? Podívejte se na mapu filmových lokalit.

Kromě utracených milionů pomáhají filmaři i s propagací kraje. Reklama zdarma naláká k návštěvě i řadu turistů, a to nejen při zájezdech po stopách filmu. Východní Morava má zase ideální kombinaci přírody a historie, tamní skanzeny lidové kultury se staly kulisou pro nejednu pohádku.

Hrad Pernštejn zase účinkoval například v norské pohádce Cesta za vánoční hvězdou nebo ruském snímku Něvská bitva. Filmový business tak přináší nezanedbatelnou částku i pro památkáře.

Celorepublikové tržby od filmařů pozvolna rostou, jen loni byl obrat 2,7 miliardy korun. Do podnikání ve filmovém průmyslu se tak pustil i Jihomoravský kraj, který podpořil natáčení seriálu pro komerční televizi. „Rozhodli jsme se komediální seriál podpořit, protože jde o tematiku vinařství, která je jižní Moravě blízká,“ vysvětlila krajská mluvčí Denisa Kapitančiková.

O filmové propagaci hovoří Monika Perďochová (zdroj: ČT24)