Festival Jeden svět v Brně odstartovala charitativní dražba

Brno – Festival dokumentárních filmů Jeden svět v Brně zahájila charitativní dražba, jejíž výtěžek získají ekvádorští indiáni. Finanční prostředky použijí na projekty, které mají zachránit jejich kulturu a domov. Jubilejní 15. ročník festivalu se věnuje problematice práce z pohledu těch, kteří ji marně hledají, i těch, kteří se bojí její ztráty nebo v ní tráví příliš mnoho času.

Téma, které se dotýká úplně všech – tak hovoří o letošním zaměření organizátoři festivalu Jeden svět. „Letošní festivalové téma zastupují dokumenty, které se zaměřují na dopady nezaměstnanosti, šikanu v zaměstnání, ale i dětskou práci na kakaových plantážích. Z filmové nabídky zaujme také příběh důchodkyně stopující po světě, intimní pohled do hospice nebo dokument o tom, jak telenovely mění postavení žen v arabském světě,“ lákala koordinátorka festivalu v Brně Kateřina Petrášová. Dodala, že i letos je na festivalu silně zastoupený také český dokument.

Vstup redaktorky Veroniky Kynčlové (zdroj: ČT24)

Přehlídka nabídne 106 dokumentů z celého světa. Cenu za nejlepší film si letos odnesl snímek Verdikt v Maďarsku. Bezmála dvouhodinový dokument mapuje soudní proces se čtyřmi příznivci extrémní pravice, souzenými za rasově motivované vraždy šesti Romů, včetně dětí. „Tento film, odehrávající se ve stísněné soudní síni, je strhujícím a nekompromisním pohledem na soudobou společnost,“ ocenila odborná porota.

Verdikt v Maďarsku
Zdroj: ČT24/Jeden svět

Bodoval také dokument Prales tančících duchů, který režisérka Linda Västriková natáčela uprostřed nedotčených pralesů afrického Konga celých sedm let. Film získal kromě Ceny za nejlepší režii také Cenu Poroty Českého rozhlasu za to, že k divákovi dokonale přenesl zvukovou atmosféru.

Zvláštní uznání poroty získaly také dokumenty Já, Blocher, Přestupní stanice nebo Vražedná pole na Srí Lance.

Studentská porota, kterou tvoří převážně organizátoři filmových klubů Jeden svět na školách, ocenila snímek Viva Cuba Libre – rapová vzpoura od Jesseho Aceveda. „Film ukazuje pravou tvář této země a statečnost mladých lidí, kteří v ní žijí. Často odsuzovaný hudební styl rap zde dostává novou tvář – stává se zbraní proti bezpráví,“ napsali studenti.

Největší divácký zájem vzbudila Jízda na hraně americké režisérky Lucy Walker. Díky největšímu počtu hlasů v diváckém hlasování získala Diváckou cenu Nadačního fondu AVAST. Film vypráví o snowboardistovi Kevinovi Pearcovi, který při těžké nehodě během příprav na zimní olympiádu v roce 2010 utrpěl vážné poranění mozku.

Program festivalu v našem regionu

Oficiální projekce festivalu Jeden svět 2014

Projekce Promítej i ty!

  • Brno

           - ZŠ Horníkova 
           - Centrum Syřiště, NaZemi
           - Kabinet Múz 
           - Informační středisko Europe Direct
           - Café Práh

(zdroj: Jeden svět 2014)

Nejvíce projekcí mají šanci shlédnout brněnští diváci. Čekají je nejen oficiální festivalové akce, které v pondělí 17. března otevře charitativní dražba a následná projekce dokumentu Prales tančících duchů, ale také projekce příznivců dokumentů zapojených do projektu Promítej i ty! Festivalovou porci dokumentů si mohou dopřát i lidé v Mikulově, Znojmě, Tišnově nebo Rožnově pod Radhoštěm.

Brněnský Jeden svět v číslech

Jeden svět Brno - to je 9 dní, 9 projekčních míst, 38 dokumentů, 66 veřejných a 48 školních projekcí, debaty, výstavy, divadlo, přednášky, jarmark neziskových organizací či projekce pro rodiče s dětmi.

Festival nabízí divákům vstupenky za 80 korun, karta diváka, která umožní nákup za poloviční cenu, stojí 120 korun. Vstupenky je možné zakoupit na místě projekce i v předprodeji v Domě pánů z Lipé, příp. na internetu.