Orlici Toničku někdo postřelil. Měla v sobě 11 broků, ale žije

Bartošovice - Ochránci přírody z bartošovické záchranné stanice pečují o postřelenou orlici Toničku. Na kriticky ohroženou samici orla skalního někdo vystřelil z brokovnice, veterinář napočítal v jejím těle jedenáct broků. Díky tomu, že tříletá orlice měla na sobě rádiovou i satelitní vysílačku, věděli ochránci přírody, že je v Poodří, nedaleko záchranné stanice v Bartošovicích na Moravě. Přiletěla tam asi před týdnem. Tři dny nato ji zasáhl neznámý střelec z brokové zbraně.

Šťastnou náhodou orlici při pochůzce našel Ivan Bartoš z Chráněné krajinné oblasti Poodří, který zajistil rychlý převoz k veterináři.

„Rentgenové snímky potvrdily, že se broky zastavily až ve svalových tkáních. Orlice krvácela z boku i ústní dutiny, utrpěla zlomeninu levého křídla. Broky poškodily i vysílačku,“ informoval ornitolog a vedoucí záchranné stanice Petr Orel, který také vede projekt Návrat orla skalního do České republiky. Postřelená Tonička je jeho součástí. „To, co se stalo, je neuvěřitelné, nepochopitelné a absurdní,“ zlobil se Orel. Je totiž více než pravděpodobné, že vzácného tvora někdo postřelil přímo na místě nálezu.

Orel skalní
Zdroj: ČTK/ČSOP/E. Gombala

Honitba patří Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně. Vedení novojičínského školního zemědělského podniku ale razantně odmítá, že by zaměstnanci školy na dravce stříleli. Policii předali seznam lidí, kteří mají povolení lovit v honitbě. Ochránci přírody totiž podali trestní oznámení. „Bohužel, z celé řady podobných případů, kdy orly a jiné vzácné druhy někdo postřelil nebo otrávil, se nic nepodařilo vyšetřit. Všechny dosavadní kauzy policie odložila se závěrem, že pachatel je neznámý,“ řekl Orel.

Návrat orla skalního do Česka

Projekt Návrat orla skalního do Česka začal před téměř osmi lety. Ochránci vypouštějí divoká orlí mláďata ze Slovenska do Beskyd s nadějí, že by mohli v této lokalitě zahnízdit. Opakovaně si vybrali Vojenský újezd Libavá, kde se loni, sto let od jeho vyhubení v Česku, zase vylíhlo v přírodě mládě orla skalního. Předchozí pokusy se nepodařilo z různých důvodů dotáhnout, několik orlů zmizelo, další otrávili nebo zastřelili lidé. Repatriace mláďat je jedinou cestou k obnovení populace orla skalního, neboť je vědecky potvrzeno, že nové páry hnízdí výhradně v hnízdních teritoriích svých rodičů. I díky vysílačkám ochránci pohyb ptáků v krajině neustále sledují. Vypustili jich už více než dvacet.

Lidé zabíjejí orly zakázaným pesticidem

Několik případů otrav kriticky ohroženého dravce se stalo v posledních letech na Vysočině. Loni v březnu někdo otrávil poblíž Dačic orla mořského. Možná nešlo o úmysl, dravec sežral otrávenou návnadu nastraženou pravděpodobně na vydru nebo lišku. Tři podobné případy tam ochránci řešili i v roce 2011. Lidé dodnes používají zakázaný jed karbofuran, který je smrtelně nebezpečný zvířatům i lidem. Jde o pesticid, který se dříve používal v zemědělství, mnozí lidé mají dodnes staré zásoby tohoto prudce jedovatého jedu.

Roku 2011 zahynula orlice Orava z projektu Návrat orla skalního do Česka. Laboratorní rozbory prokázaly, že sežrala návnadu otrávenou karbofuranem. Na otravu zemřela v roce 2009 orlice ze Slovenska - Gabča. Dalšího orla skalního někdo postřelil, jiného ukradl chovatel z Frýdecko-Místecka.

Otráveného orla mořského našli ochránci přírody v srpnu 2012 u rybníku v Poodří. Podařilo se jim ho zachránit. Střelné zranění přežil mořský orel, kterého někdo postřelil roku 2008 na Znojemsku.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)
Vydáno pod