Ze studny se nakonec vyklubala školní latrína

Žarošice (Hodonínsko) - Kam schovat školní břidlicovou tabulku a ubránit se tak nudné hodině? Do latríny! Tak asi uvažoval žák žarošické obecní školy, který v 19. století hodil své učební pomůcky do jámy na školním dvorku. Historici zadlážděnou latrínu objevili až před nedávnem a původní toaletu zrekonstruovali.

„Při bouřce se nám tu propadla zem, tak jsme to začali otvírat, až jsme se dostali do určité hloubky. Nejdřív to vypadalo jako studna, nakonec jsme ale zjistili, že je to jímka, a z 90 procent zachovalá,“ okomentoval nečekaný nález pracovník žarošického muzea Roman Muroň. V budově bývalé školy dnes sídlí místní muzeum. A byli to právě jeho pracovníci, kteří se rozhodli opravit chátrající dláždění na dvoře.

Část povrchu se ale propadla a vedení muzea našlo dvoumetrovou jámu, kterou obkládaly kameny. Z objevené studny se nakonec stala školní latrína z předminulého století. „Už nevíme, jak vypadala dřevěná kadibudka, která stála nad jímkou, ale předpokládáme, že byla rozdělená pro děvčata a pro kluky,“ dodal Muroň.

Kam i král chodil sám

Slovo latrína pochází z latiny (vzniklo zkrácením slova lavatrina = umývárna) a do češtiny se dostalo přes němčinu. Venkovní toalety ze dřeva, kdy výkaly padají přímo do jámy pod ní, už dnes prakticky neexistují. Původně latríny sloužily coby hromadný jámový záchod, užívaný zejména armádou v polních podmínkách. Teprve později se význam přenesl i na běžné jednomístné suché záchody.

V roce 2011 byla založena WTO (World Toilet Organization), která má za cíl zlepšovat hygienické podmínky ve světě, a zároveň stanovila 19. listopad jako Světový den toalet.

„Císařovna Marie Terezie nařídila budování jímek v městských centrech. Že se ale dostaly až na venkov, to je pro nás překvapivé,“ neskrýval údiv Roman Muroň. Historickou toaletu zdokumentovali i archeologové a místní záchod zrekonstruovali do podoby, jak vypadal v době působení tamní školy. „Na dně jsme našli torza břidlicových tabulek a nějaké mince,“ uzavřel nezvyklý nález Muroň.

Objev historické latríny popisuje Roman Muroň (zdroj: ČT24)

Žarošické muzeum představuje zaniklá venkovská řemesla, historii obce i tradici tamního ochotnického divadelního spolku. Muzeum v Žarošicích vzniklo v roce 1960. Před devíti lety prošla budova muzea z počátku 19. století celkovou rekonstrukcí. Ve dvorním traktu bylo postaveno komunitní centrum, kde v prostorách galerie probíhají přednášky, tématické i autorské výstavy.

Vydáno pod