Technické muzeum zve do světa sodovek a limonád

Brno - Světem bublinek provede návštěvníky nová výstava Technického muzea v Brně. Věnovaná je sodovkárenskému průmyslu a výrobcům limonád, kteří se jednoho dne rozhodli smíchat sycenou vodu s ovocným sirupem.

„Vše se dříve vyrábělo ručně, v sodovkárně byla i místnost na lisování ovoce. Postupně se výroba začala automatizovat,“ popsala hlavní změny kurátorka brněnské výstavy Aneta Dohnalová. První dvě tuzemské sodovkárny začaly svůj provoz současně v roce 1879 v Třebíči a Praze. Obě fungují dodnes.

„Nápoje sycené oxidem uhličitým pocházejí už z konce 18. století, v té době se pily také ovocné šťávy,“ vysvětlila Dohnalová. První zmínka o limonádách z citrusových plodů pochází z Francie. Brněnská výstava sází na tradici sodovkárny z Vysočiny. „Limonády vyrábí nepřetržitě od roku 1879 dodnes a je stále v držení jedné rodiny,“ prozradila Dohnalová.

Ve druhé polovině 19. století se začala ve střední Evropě rozvíjet výroba stolních vod osvěžených oxidem uhličitým, jež byly později ochucovány ovocnými sirupy. Od 70. let 19. století se začíná tento typ nápojů objevovat rovněž v českých zemích.

První citronová limonáda byla připravena roku 1650 v Paříži. Historie limonády však sahá ještě dál. Citrony, původem z Indie, Číny a Barmy, se v 7. století dostaly do Persie, Iráku a Egypta. Ale byli to Egypťané, kteří jako první pochopili, že citroník nemusí být jen okrasná rostlina. První zmínka o namíchané limonádě z vody, medu a citronové šťávy je v kronice perského básníka a cestovatele Nasira Ibn Khusrawa, který žil v 11. století.

Objev sodovky je připisován dvěma autorům, kteří ji vynalezli nezávisle na sobě. V roce 1771 to byl švédský chemik Torber Bergman, kterému se podařilo smísit vodu s plynným oxidem uhličitým, získávaným při reakci sody s kyselinou - proto název "sodová", přestože již nemá se sodou ani se sodíkem nic společného. V roce 1772 to byl anglický sládek Joseph Priestley, který jímal oxid uhličitý vznikající při kvašení piva a poté ho míchal s vodou.

„Nejstarší lahve jsou ještě s kuličkovým uzávěrem, postupně byly zátky keramické, až později se objevují dnešní korunkové. Zajímavý byl i vývoj lahví,“ nalákala na výstavu kurátorka. Technické muzeum v Brně oslovilo nejen samotné výrobce limonád, ale i soukromé sběratele, aby dalo dohromady celou vývojovou řadu lahví třebíčského výrobce sodovek.

„V posledních letech se vrací tradice pití limonád,“ netajila své nadšení Dohnalová. Tzv. zlatá éra limonád byly ale 30. roky minulého století a doba první republiky. To zaznamenal sodovkárenský průmysl v tuzemsku největší rozmach. Výstavu pomohli připravit studenti muzeologie z Masarykovy univerzity. „Do budoucna připravujeme ve spolupráci s Technickým muzeem v Brně i výstavu o textilním průmyslu,“ naznačil muzeolog Pavel Holman.

Světem bublinek

Výstava Technického muzea v Brně s názvem Světem bublinek potrvá až do 22. června letošního roku. Otevřeno je od úterý do neděle mezi 9. a 17. hodinou. Pondělí je zavírací den.