Angličáky: Británie zmenšená do krabičky od sirek

Brno - Ráj pro malé i velké kluky, to je výstava na brněnském hradu Špilberk, která mapuje historii oblíbené hračky - angličáku. Zmenšené modely aut se staly symbolem nedostatkového zboží i sběratelskou vášní pro několik generací. Název Matchbox přitom vznikl díky krabičce od sirek z české Sušice.

„Aby člověk dostal vzácný kousek do své sbírky, musel vyvinout hodně snahy, a to nejen té korespondenční. Takto jsem si dopisoval například s Austrálií,“ zavzpomínal na nelehké časy sběratelů nadšenec do angličáků Pavel Sobol. Brněnský sběratel přišel ohodnotit i aktuální výstavu. „Jsou tu sanitky, autobusy, požární vozidla i velké modely, tzv. king size – které byly podstatně dražší, takže si je už ve své době kupovali dospělí,“ popsal sběratelskou vášeň Sobol.

„Osobně mě nejvíc zaujaly hračky z prvního období firmy Lesney, kdy ještě nevěděli, že budou vyrábět Matchbox. Jsou to velké hračky z kovu a plechu. Byly určené pro movité děti,“ netajil se cílovou skupinou britské firmy Sobol. Čím se modely zmenšovaly, tím se také snižovala jejich cena, aby si malé autíčko mohly pořídit i chudší dělnické rodiny.

„Sbírání autíček bylo řadu let ve stínu filatelie, přesto jde o fenomén, který zaujal rodiče i děti,“ uvedl Sobol. „Modely aut dokladují, jak člověk dokáže zpracovávat kov, a anglické firmy dosáhly v tomto směru dokonalosti,“ vysekl poklonu precizním zmenšeninám brněnský sběratel, a dodal: „Sběratelé v ČR to měli mnohem těžší, protože nemohli cestovat do zahraničí a modely si koupit tam. Tuzex okamžitě vycítil příležitost a začal je dovážet. První modely stávaly jeden a půl bonu,“ zavzpomínal na počátky své sbírky Sobol.

Své první autíčko dostal v roce 1967 od svého otce, který jej pořídil ve Vídni. Za svůj klenot ale označuje dárkové sady Matchbox pro japonský trh, kdy jsou malá policejní auta popsaná japonskými znaky. Také barvy se v této sérii liší.

Kult v krabičce od sirek

Britská firma Lesney začala s výrobou kovových aut po válce, v roce 1948. Největší úspěch slavila s modelem korunovačního kočáru královny Alžběty II. Miniaturního kočáru se prodalo přes milion kusů, společnost se pak začala orientovat na zmenšené modely do pěti centimetrů. Precizní, odolné a funkční modely aut nabízel výrobce za nízkou cenu, aby si autíčka mohly dopřát i děti z chudých rodin.

Při vymýšlení obalů se pak majitelé inspirovali krabičkou od sirek od československé firmy Solo Sušice, čímž vznikla i obchodní značka Matchbox (krabička od zápalek), pod kterou se autíčka uváděla na trh. V roce 1969 Lesney vlastnila 14 továren, zaměstnávala přes šest tisíc zaměstnanců a vyvážela do 130 zemí. Tehdy továrna produkovala týdně skoro šest milionů modelů.

Po 35 letech fungování byla na Lesney vyhlášena v roce 1982 nucená správa. Zisky jí snižovala konkurenční výroba aut na setrvačník. V tuzemsku se tzv. angličáky, pojmenované po zemi svého původu, prodávaly zejména v Tuzexech a šlo o žádané zboží. V detailnosti provedení neměla autíčka na českém trhu konkurenci.

Historii angličáků popisuje sběratel Pavel Sobol (zdroj: ČT24)

Výstava Legenda v krabičce zahrnuje celkem 1006 exponátů z 35leté výroby britské firmy Lesney. Celou sbírku, která zahrnuje dva tisíce angličáků, vlastí Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze. Po výstavě v hlavním městě a Plzni se výběr zmenšenin přesunul do Brna. Na trvalo se ale usadí až v připravované stálé expozici v Kamenici nad Lipou.

Ráj angličáků na hradě Špilberk zahrnuje i slavný zmenšený model královského kočáru nebo první výrobní série autíček Matchbox. K vidění jsou i větší zemědělské a pracovní modely či speciální ukázky zmenšených veteránů. „Takto precizně udělaná auta nebyla k dostání ani jako reálné automobily,“ zhodnotila dobovou nabídku mluvčí Muzea města Brna Martina Šmídtová.

Výstava Legenda v krabičce

Výstavu angličáků hostí barokní kaple hradu Špilberk až do 15. června letošního roku. Plné vstupné je 60 korun, děti a senioři zaplatí o dvacet korun méně. Svět zmenšených aut mohou fanoušci Lesney navštívit denně mezi 9. a 17. hodinou.