AVÍZO: Velikonoce na zámku v Mníšku

Na Boží hod velikonoční v neděli 20. dubna se na nádvoří zámku Mníšku pod Brdy, na mostě, v zahradě i v zámku koná 13. ročník Velikonoční veselice s kuřetem. Návštěvníci se mohou veselit, radovat, tančit, zpívat, vítat jaro a přispět na dobrou věc. Celý velikonoční program je spojen s dobročinnou charitativní akcí, účastí a příspěvkem podpoříte sbírku Pomozte dětem. Dětské prohlídky jsou na zámku připravené už od čtvrtka 17. dubna.

Velikonoční veselice s kuřetem v neděli 20. dubna

Těšit se můžeme na pestrý program, který bude probíhat po celý den. Co nás všechno čeká a nemine? Na své si jistě přijdou děti i dospělí. Můžete se procházet po velikonočním jarmarku a nakupovat u trhovců. Při tom shlédnout šermířské vystoupení, ve 13 hodin si Taneční a šermířská skupina IRIS pro vás připravila představení Knihomol - aneb letem knižním světem. Nudit se nebudete! Těšit se můžeme také na Pašijové hry v podání OPS Magdalena, zaposloucháme se do country hudby a kdo se nestydí, nechť si zatančí, zapojí se i velikonoční kuře! Koho přepadne hlad, jistě nepohrdne pečenou klobáskou či lahodným mokem.

Ze zámku v Mníšku pod Brdy
Zdroj: ČT24/Marie Charvátová

„Pro rodiny s dětmi máme připraven i program v samotném zámku.  Nemají děti zrovna maminku čím vyšlehat? To není vůbec žádný problém. Stačí navštívit náš výtvarný ateliér, kde si jednoduchou pomlázku upletou i ty nejmenší děti. Mohou si tam také ale třeba i vytvořit zajíčka nebo vymalovat vajíčko,“ zve do zámku zástupkyně Ivana Černá. „Kromě toho určitě neváhejte a zavítejte i na speciální Velikonoční prohlídku zámku pro děti,“ doplňuje paní zástupkyně.

Při Velikonočních prohlídkách se děti od pohádkové průvodkyně dozví zajímavosti o zvycích a tradicích se svátky jara spojených. Například jak vlastně vypadá klapačka? Kdo to je Morena? Co znamenají barevné mašle na pomlázce? Proč se při přípravě mazance skáče do výšky? Děti jsou plné dojmů a zjistí mnoho nových věcí. „Jeden malý návštěvník velice dobře pochopil, co znamená doba půstu. Prý by se hodilo, aby se jí říkalo dobrůtkopůst!,“ prozrazuje průvodkyně Marie Charvátová. A co děti možná zaujme nejvíc? „Jak se rozezná syrové vajíčko od vařeného. Ale to vám neprozradíme, až na prohlídkách!“

Dětské prohlídky od čtvrka 17. dubna

Dětské prohlídky jsou na zámku připravené nejen na neděli, ale během celých velikonočních prázdnin. Ve čtvrtek a v pátek 17. a 18. dubna je možno si zarezervovat prohlídku od 14 hodin s názvem Cesta za pohádkou. Děti se mohou přijít pochlubit svými znalostmi českých pohádek. V každém pokoji se jim totiž jedna schovala! Speciální Velikonoční prohlídky se kromě neděle 20. dubna konají také v sobotu 19. dubna a otevřeno máme i na Velikonoční pondělí 21. dubna!

Program velikonočních prázdnin na zámku Mníšku:

čtvrtek 17. dubna - Cesta za pohádkou

pátek 18. dubna - Cesta za pohádkou

sobota 19. dubna - Velikonoční prohlídky

neděle 20. dubna - Velikonoční veselice a Velikonoční prohlídky zámku

pondělí 21. dubna - Velikonoční prohlídky

Marie Charvátová, Mníšek pod Brdy