AVÍZO: Čekání na historickou tramvaj podle staré pohlednice v Berouně

Již počtvrté se letos – v pátek 2. 5. od 14:00 – uskuteční na náměstí v Berouně netradiční setkání lidí v prvorepublikových kostýmech. Budou opět čekat na historickou tramvaj, která by měla přijet. Inspirací k akci je futuristická pohlednice s vyobrazením tramvajového provozu ve městě, kterou vydal berounský knihkupec přesně před sto lety.

Historická pohlednice Beroun v budoucnosti, s fotokoláží historického centra a dvou jedoucích tramvají vydaná berounským knihkupcem Václavem Athonym roku 1904, ukazuje, že se představa o moderní době v Berouně od té dnešní trochu lišila. „Tyto pohlednice, v Berouně vznikly celkem tři motivy, patří k tvorbě zlatého času pohlednic, tj. z počátku 20. století, určitě k nejzajímavějším, které byly tenkrát vydávány. Některé málo viděné kusy dosahují na filokartistických aukcích vysokých částek,“ přiblížila sběratelka pohlednic Ilona Voráčková.

Historická pohlednice: Beroun v budoucnosti
Zdroj: ČT24/Archiv Patrika Pařízka

Ne vždy se musí futuristické předpovědi z pohlednic vydařit. Nemusíme se tím ale trápit a můžeme je využít jako podnět pro netradiční setkání (happening). Proč nesplnit přání našich dědečků a babiček aspoň na jeden den.

Na Husově náměstí i letos v pátek 2. 5. ve 14 hodin utvoří účastníci akce u kašny se sv. Janem Nepomuckým shluk, který znázorní čekání na opožděnou tramvaj. „Uvítáme, pokud přijdou návštěvníci ve starém oblečení ve stylu první republiky. Mohou si vzít třeba i nějaká zavazadla nebo další rekvizity – třeba kola, deštníky apod.,“ prozradila jedna z pořadatelek Michaela Císařová.

Následovat bude putování po náměstí, kde se budou cestující vyptávat náhodných kolemjdoucích: Odkud pojede ta tramvaj? Nevíte, kde je zastávka tramvaje? apod. Zapojit do zajímavého setkání se může určitě každý. Na zastávce poblíž muzea bude čekat i dobový průvodčí, který cestujícím označí jízdenky berounské elektrické dráhy.

Patrik Pařízek, Beroun