Lídr ČSNS Klusáček: Prohlášení Zaorálka k Tibetu je korektní

Praha – Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) dnes v Číně přijal prohlášení, které konstatuje, že je Tibet neoddělitelnou součástí Číny a Česko nepodporuje jeho samostatnost. Zaorálkův krok vyvolal u části politiků kritiku, podle lídra kandidátky České strany národně sociální Michala Klusáčka šlo však o korektní prohlášení: „Stejně jako neočekáváme, že se bude ministr zahraničí vyjadřovat k odtržení Katalánska od Španělska nebo Skotska od Velké Británie, tak stejně tak očekávám, že se nebude vměšovat do vnitřních záležitostí Číny.“

Rozhovor s Michalem Klusáčkem (zdroj: ČT24)

ČT postupně představuje priority všech lídrů politických stran a seskupení, které kandidují do Evropského parlamentu.

Česká strana národně sociální klade důraz na čtyři oblasti. Jednak chce zachovat jako měnu korunu, Klusáček ve vysílání zdůrazňoval i nezávislost českého bankovnictví. Dalším bodem je zachování energetické nezávislosti Česka, zachování potravinové soběstačnosti a také odmítnutí juvenilní justice. „Jsou to zákony zaváděné EU v rámci ochrany práv dětí a umožňují sociálním odborům odebírat děti z fungujících rodin,“ dodal Klusáček v pravidelné diskuzi k eurovolbám. 

Platy europoslanců jsou podle něj extrémně vysoké: „Je to v podstatě nastaveno tak, že Evropská unie výší těch platů v podstatě uplácí lidi, kteří tam pak sedí a oni jsou na oplátku loajální,“ tvrdí Klusáček. Navíc jsou prý rozhodnutí Evropského parlamentu pouze formální a politiku Unie dělá komise a její předseda, kterého ale lidé nevolí.