Tečka páteční noci: dobrá muzika a tajemství opuštěných prostor

Devátý přímý přenos Tečky páteční noci z Ostravy bude tak trochu tajemný. Vystoupí v něm naše mezinárodně nejvýraznější kapela DVA a Francií inspirovaná skupina VOILA. Přivítáme pianistku Elišku Cílkovou, zástupce projektu Urbex, a také fotografa Viktora Koláře a skláře Zdeňka Lhotského.

„Člověka od nepaměti fascinují ruiny, hrobky, tajemné opuštěné domy, koleje vedoucí do nikam, vraky lodí. Fascinace takovými věcmi přivedla na svět nejedno umělecké dílo. A nemusí jít nutně o hororový film,“ řekl k tématu pořadu moderátor Marek Hlavica. Devátá Tečka z Ostravy se tedy bude zabývat místy, které člověku nejsou běžně přístupné a jsou tak trochu obestřeny tajemstvím.

„Ale abychom dnešní večer nezatížili příliš strašidelnou atmosférou, pozvali jsme do našeho klubu dva skvělé hudební hosty. Ve studiu přivítáme kapelu DVA. To jsou Bára a Jan Kratochvílovi, v současnosti možná mezinárodně nejvytíženější muzikanti z České republiky,“ řekl Hlavica.

Kapela Voila
Zdroj: ČT24/ČT Ostrava

Druhým hudebním hostem bude kapela Voila. Ta se od roku 2010 inspiruje francouzským šansonem. „Francouzi jsou na svoji kulturu velmi hrdí a podporují její šíření po celém světě. Ale zdá se, že jde spíše o historii a tradici, než o žhavou současnost,“ okomentoval Hlavica.

Že se hudba dokáže snadno propojovat i s jinými formami umění nám přijdou něco říct pianistka Eliška Cílková a Diver Zant, zástupce projektu Urbex.cz, což jsou první české stránky o průzkumu moderních ruin, na jejichž tvorbě se může podílet celá komunita. 

Hudební skladatelka Eliška Cílková studovala skladbu a dirigování orchestru v Praze, na VŠMU v Bratislavě, ve studiích pokračovala i v Německu a ve Vídni. „Eliška má široký rozptyl, zajímá ji rovněž biologie a chemie – za což mohou zřejmě geny – její tatínek Václav Cílek je přední český geolog a klimatolog,“ řekl Hlavica.

Spojnice mezi Diverzantem a Eliškou Cílkovou je projekt Pripjati Piano a Sounds of Černobyl. Zatímco Diverzant opuštěná místa fotí, Elišku napadlo rozeznít klavíry, jež zbyly ve vylidněném městě Pripjať.

Viktor Kolář
Zdroj: ČT24/ČT Ostrava

Dalším hostem ostravské Tečky je světově uznávaný fotograf, který celou svou tvorbu naopak zaměřil na fotografování lidí. Ve studiu přivítáme Viktora Koláře, klasika sociálního dokumentu, jak se tomuto fotografickému žánru říká. Jeho osobě je věnován dokumentární film Kláry Řezníčkové, který bude mít v České televizi premiéru v úterý 6. května na programu ČT art ve 20:20 hodin.

Posledním hostem pořadu bude Zdeněk Lhotský. „Zdeněk je sklářský výtvarník, člen někdejší výtvarné skupiny Tvrdohlaví, ale také majitel malé sklárny v Železném Brodě, kde vznikají unikátní skleněné plastiky pro celý svět. A také skleněný sarkofág pro dánskou princeznu,“ řekl Hlavica.

Tečka páteční noci, pátek 2.5.2014, ČT art ve 22:15 hodin.

www.ceskatelevize.cz/teckanoci