Domlátil: EU nemá dlouhodobou koncepci - chce to změnu

Praha – Hnutí Klub angažovaných nestraníků (KAN) plánuje v Evropském parlamentu navázat především dialog s ostatními europoslanci. Díky tomu by mohla vzniknout jasně definovaná strategie Evropské unie, nyní totiž dlouhodobou koncepci postrádá. "Je nutné si stanovit jasný cíl, který by sjednocoval snažení evropských států," potvrdil v ČT místopředseda hnutí Jiří Domlátil.

Evropské volby 2014 – Studio ČT24 (zdroj: ČT24)

ČT postupně představuje priority všech lídrů politických stran a seskupení, které kandidují do Evropského parlamentu.

Podle místopředsedy hnutí řeší EU situaci na Ukrajině poměrně dobře. Sankce v podobě zmrazení účtů proruských představitelů jsou v pořádku. Rezervy však jsou. „EU nemá moc nástrojů, krom vyslání svých vojenských jednotek, jak se bránit. Vojsko rovněž není příliš početné. EU tedy přešlapuje na místě, měla by rychle svolat schůzku s představiteli NATO a evropských států,“ prohlásil Domlátil v ČT.

Hlavní prioritou hnutí KAN jsou spravedlnost, lidská práva a rovnoprávnost. Domlátil zmínil disproporci: Ve státě je maximum lidí, kteří nejsou ve straně a hrají „druhé housle“ – podobné je to v rámci Evropy. Nestraníci by měli mít v EP minimálně stejné pravomoci jako politické strany.

EU nemá koncepci

„Evropa nemá dlouhodobou vizi a koncepci – neustále se totiž rozšiřuje a není tah k tomu, abychom měli velký cíl, který by sjednocoval snažení evropských států,“ podotkl Domlátil.

Vydáno pod