Soutěž dobrovolných hasičů z Boskovicka

V neděli 11. 5. se v Boskovicích konala Okrskové soutěži dobrovolných hasičů. Počasí tentokrát soutěžícím nepřálo. Akce proběhla tradičně před charitním zařízením Betany na Bělé. Domácí borci SDH Mazurie II přivítali šest okolních sborů, aby změřili své síly v požárních dovednostech.

„Vyrovnat, přímo hleď, vpravo hled!“, zazněly do promáčeného nedělního odpoledne 11. května rázné povely velitele SDH Zdeňka Hrajera, který podával hlášení místostarostovi Aloisu Šunkovi: „Pane starosto, sbory okrsku jsou nastoupeny k požárnímu útoku.“

„Vítám všechny,“ spustil Alois Šunka a pokračoval: „Dnes zkusíme nový způsob elektronického měření, snad se to osvědčí. Na jedno zahoukání startujete, další dvojí stopuje případnou chybu a jede se znovu. Protože nám počasí nepřeje, dáme se hned do losování.“

Soutěž zahájila dvě družstva dětí, dospělí nastoupili hned potom. Chvílemi pršelo nepříjemně hustě, několik přihlížejících diváků se krčilo pod střechou Betany nebo v suchu deštníků.

Kolem šestnácté hodiny bylo dobojováno. Přestalo pršet, silně se ochladilo. Všichni byli promrzlí, proto se rychle přesunuli na Výletiště SDH Mazurie II k drobnému občerstvení a slavnostnímu nástupu. Zde Alois Šunka a Zdeněk Hrajer vyhlásili výsledky s předáním diplomů. V kategorii dětí zvítězilo družstvo Újezda u Boskovic před domácími malými hasiči SDH Mazurie II. Třetí pořadí v dospělých získali borci SDH Mazurie II „B“, druhé též domácí „A“ a nejlepšími se stali hasiči z Vratíkova družstvo „B“.

Závěrem Alois Šunka upřesnil: „Náš sbor organizuje každoročně celou řadu akcí pro veřejnost. Před několika dny třicátého dubna to bylo Pálení čarodějnic pro děti, kde byla mimořádně velká účast. Myslím, že se nám to povedlo. Hned následující den prvního května jsme stavěli Máj. Zde bylo méně diváků, protože v centru Boskovic probíhala řada dalších akcí a sem k nám se nikomu moc nechtělo. Ale též to bylo moc pěkné. Dnes jedenáctého května jsme pořádali Okrskovou soutěž v požárním útoku. Ta se vydařila též až na počasí. Na 31. května připravujeme taneční zábavu s kapelou ABC Rock, hned další den v neděli 1. června proběhne dětský den a kácení Máje. Všichni jsou srdečně zváni,“ dodal místostarosta SDH Mazurie II Alois Šunka.

Luboš Sušil, Boskovice