Cítolibský sraz veteránů

V sobotu 31. května připravil spolek přátel a příznivců automotoveteránů Cítoliby za podpory Městyse Cítoliby již pátý Cítolibský sraz automotoveteránů. Tentokrát dorazilo na 150 vozidel - traktory, osobní auta, motorky a opravdu se bylo na co dívat. Od překrásné „Aerovky“ přes legendární Jaguáry, naše Spartaky, Octávky či Škodu 110 R Coupe až po motorky od Jawy 555 „pařez“ k nestárnoucím Harley Davidson.

Pořadatelé připravili i bohatý doprovodný program, spanilou jízda, volbu nejhezčího veterána a mnoho soutěží a her pro děti i dospělé.

Velký zájem byl i u „stánku“ Panzer Model Club Postoloprty a potlesk na otevřené scéně si získalo předvedení modelu tahače s tankem, který byl vyroben do posledního detailu, před modelářem opravdu klobouk dolů. Za krásného počasí byl letošní sraz veteránů zakončen volnou zábavou a posezením při muzice.

Cítolibský sraz veteránů
Zdroj: ČT24/Ladislav Bába

Starý traktor a jeho cesta z Chomutovska až do Brna

Kromě jiných strojů budil na srazu pozornost i „krasavec“ z roku 1952 - traktor Zetor 25A. Vyprávěl o něm jeho hrdý majitel Tomáš Hubený, dokonce v dobovém obleku. Tím strojem byl traktor Zetor 25A s neuvěřitelným výrobním číslem 0002. Jak jsem se od majitele dozvěděl, je to první sériově vyrobený traktor tohoto typu. Je až neuvěřitelné, že traktor je z 98% z původních materiálů a součástek! Vždy však Tomáš neopomene jmenovat svého dědečka, kterým je sedmasedmdesátiletý Jiří Blaho z Lažan u Chomutova. Pomohl nejen radou a tak i díky jemu je Zetor v takovémto výborném stavu.

Zajímavostí je, že Tomáš Hubený s traktorem podniknul cestu z Lažan u Chomutova až do Brna, respektive Syrovic u Brna. Vyjel okolo 6 hodin ráno a na místo dojel k 23. hodině večerní. Ale to zdaleka nebyla jeho poslední dálková jízda. Koncem června tohoto roku se totiž chystá na přehlídku do Slavkova.

Ladislav Bába, Cítoliby