Konec masopustu na ČT art

Příběh lásky na pozadí marného boje o zachování odvěkých hodnot. Konec masopustu - vrcholné dílo jednoho z nejvýraznějších českých dramatiků Josefa Topola v brilantní inscenaci Národního divadla moravskoslezského uvidíte na ČT art v pondělí 9. června 2014 od 20:20 hodin.

Činoherní scéna Divadla Jiřího Myrona v Ostravě zařadila tuto hru do svého repertoáru v sezóně 2010/2011. Ojedinělý inscenační počin v režii Janusze Klimszi zaznamenaly kamery ostravského televizního studia. Jakkoliv dnes už oceňovaná Topolova hra není na divadelním repertoáru, čeká ji na začátku příštího týdne její televizní premiéra. Téma kolektivizace a jejího dopadu na osudy celých generací rezonuje v hereckých výkonech Davida Viktory, Lady Bělaškové, Vladimíra Čapky, Františka Večeři, Renáty Klemensové, Veroniky Forejtové a dalších.

Topolův Konec masopustu byl napsán na začátku šedesátých let minulého století. Kritikou je označován za jedno z nejlepších básnických dramat dvacátého století. Vykresluje proměnu charakterů i tradičních vztahů způsobenou transformací venkova. Odraz těchto dějů nachází i v dopadech na přírodu a na vztah člověka k ní. Topol konfrontuje mýtus s realitou, vesnici idylickou a idealizovanou s vesnicí skutečnou, plnou konfliktů, předsudků, temných vášní i pudů. Nic zde není černobílé, téměř každý chybuje a mýlí se. A takové téma má věčnou platnost i pro dnešního diváka.

Česká televize pořizuje každoročně několik záznamů z divadelního dění na severní Moravě a ve Slezsku. Naposledy to byla inscenace autora Tomáše Vůjtka S nadějí, i bez ní, kterou pro televizní obrazovku zaznamenala Tvůrčí producentská skupina Kateřiny Ondřejkové. V předpremiéře jsme televizní záznam prezentovali nedávno, přímo v autentickém divadelním prostoru Komorní scény Aréna. Její uvedení ve vysílání na programu ČT art budeme včas avizovat.