Vzpomínka na popravené veslaře v Lounech

V úterý 10. června se v Lounech pod mostem přes řeku Ohře uskutečnil tradiční pietní akt. Veslařský klub Ohře Louny zde uctil památku svých deseti významných členů, kteří se za 2. světové války stali obětí německého násilí.

Přítomen byl  také starosta města Radovan Šabata, rodinní příslušníci a přátelé.

Před položením kytice k pomníku od ak. sochaře V. F. Vinše v krátkém projevu promluvil předseda klubu Jaromír Vorel.   

Válečné roky těžce zasáhly nejen republiku, ale i město Louny a potažmo i samotný veslařský klub. Po atentátu na zastupujícího říšského protektora Heydricha na sebe nenechává dlouho čekat odveta. V pátek ráno 5. června 1942 se v Lounech objevilo smutně proslulé auto kladenského gestapa, obsazené jeho náčelníkem Wiesmannem a pomocníkem Skalakem. Nejistota a hrůza padly na město a každý se ptal: „Kdo přijde na řadu?“ Gestapo se převážně zaměřilo na členy výboru veslařského klubu Ohře. Postupně tak bylo zatčeno celkem osm čelních funkcionářů klubu: předseda Vosátka, místopředseda Šulc, členové výboru – restauratér Ševčík, ředitel Šafránek, kapitán tenis. odboru Pelc, přednosta Šmolík, obchodní zaměstnanec Richtr a advokát Havránek. Po krátkém vězení na Kladně a následném převozu do Prahy, přišla dne 10. června smutná zpráva. K smrti zastřelením byl odsouzen Ladislav Vosátka - okr. tech. vrchní správce, Stanislav Šulc – redaktor, Jan Šafránek – bankovní ředitel, dr. Bohuslav Havránek – právní zástupce a Karel Pelc – inspektor dílen ČMD v Lounech. Rozsudek byl vykonán (zřejmě v Praze – Kobylisích), protože prý schvalovali atentát na Heydricha a vyzývali k podpoře atentátníků…

Ale to nebyla jediná obět. Již v červenci 1941 byl zatčen arch. Jaroslav Plodek a ač trýzněn, nikoho nezradil. Téhož roku, přesněji 1. října, byl popraven. Druhou obětí se stal čestný člen klubu a starosta Sokolské župy Sladkovského Václav Halla, který po delším věznění zemřel 22. března 1942 v koncentračním táboře v Osvětimi. Po pěti popravených se osmou obětí stává okresní hejtman dr. Karel Podhajský, ten byl popraven 2. července 1942 v Kladně nebo Praze. Devátou obětí veslařského klubu je advokát dr. Vladimír Lamka, zatčený 23. října 1942 pro ilegální činnost v sokolské organizaci Jindra. Byl vězněn v Kladně, Praze, Gollnově a Berlíně, kde byl 8. září 1943 popraven. Poslední, desátou obětí se stal dlouholetý jednatel klubu ing. Václav Zörner. Jako člen odbojové organizace byl zatčen 1. února 1945 a vězněn na Pankráci a v Terezíně. Odtud se po osvobození vrátil těžce nemocen a dne 23. května 1945 v Praze zemřel.

Ladislav Bába, Louny; FOTO: Jaroslav Rychtařík