Dokument Viktor Kolář uspěl na festivalu v Telči

Na desátém ročníku evropského filmového festivalu o umění Arts&Film 2014, který se konal od 12. do 14. června 2014 v Telči, uspěly dokumenty České televize. Mezi nimi i snímek natočený režisérkou Klárou Řezníčkovou v Tvůrčí producentské skupině Kateřiny Ondřejkové. Dokumentární film nazvaný Viktor Kolář zaujal odbornou porotu a v kategorii Výtvarné umění ve všech oblastech a oborech obdržel Prix Jury.

Klára Řezníčková nám k tomu řekla: „Viktor Kolář našemu malému štábu před časem umožnil dostat se do jeho blízkosti, spřátelit se s ním i s jeho rodinou. Znát jej a setkávat se při společné tvorbě, to pro mne byla veliká radost. Tento pocit jsem se snažila přenést do filmu. Mám za to, že reakce publika i odborné kritiky dokazují, jak se to podařilo. I z Telče jsem si odnesla tento povzbuzující dojem“.

Viktor Kolář a Klára Řezníčková
Zdroj: ČT Ostrava/Rostislav Šimek

Jméno Viktora Koláře je vyslovováno s velkou úctou a nejčastěji ve spojení s Ostravou. Dokument o něm využívá reprodukcí Kolářových fotografií a při práci s nimi se vrací na kdysi zobrazená místa, která v sobě stále uchovávají svého genia loci. Přidanou hodnotou vedle Kolářova vnímání světa jsou i reflexe vývoje společnosti, které jsou s jeho tvorbou a životními postoji spojeny. Pracuje se také se soukromým filmovým archivem rodiny Kolářovy i s fotografiemi, které dosud nebyly nikde publikovány. Významnou součástí dokumentu je původní hudba. Režisérka o této práci hovoří vždy jako o kolektivním díle a neopomene při tom uvádět vedle skladatelky Terezy Bulisové především hlavního kameramana Martina Polčáka a zvukaře Jakuba Krajíčka.

Viktor Kolář
Zdroj: ČT24/ČT Ostrava

Dokument Viktor Kolář odvysílala ČT art přesně před měsícem, ostravská kulturní veřejnost jej viděla ještě před tím na předpremiéře v Minikinu. Všem, kteří tyto příležitosti propásli, připomínáme i Vysílání, k němuž nejkratší cesta vede přes  www.ceskatelevize.cz/viktorkolar.