Svatojánská slavnost v Boskovicích

V sobotu 14. června se v Boskovicích uskutečnila akce pro rodiče s dětmi nazvaná Svatojánská slavnost. Připravilo ji občanské sdružení Intera. Rodiče a děti prožili program inspirovaný historií a tradicí oslav letního slunovratu v přírodním amfiteátru pískovcového lomu Westernového městečka v Boskovicích. Setkání se čtyřmi živly – voda, oheň, země, vzduch - představovaly čtyři interaktivní dílny.

Symbolika čísla čtyři (čtyři světové strany, čtyři roční období) se spojila v sluneční kříž, který se stal svatojánskou pochodní podle keltské tradice. Dětmi vyzdobené svatojánské lucerny svítily při večerním představení „Andělé z lesa“, které sehrála brněnská společnost Divadlo Líšeň. Svatojánskou slavnost navštívilo téměř padesát rodin nejen z Boskovic a čtrnáct z nich přespalo ve svých stanech přímo v amfiteátru. Ráno pak děti mohly v brzkých ranních hodinách hledat poklad podle zdramatizovaného příběhu z knihy Tataťukova cesta ke Krystalové hoře.

Program připravilo občanské sdružení Intera, muzikoterapeutické Zeměznění manželů Jasanských a Divadlo Líšeň s herci Pavlou Dombrovskou a Luďkem Vémolou. Na přípravě a realizaci programu se podílela i řada dalších. Celkový počet účastníků odhadujeme na stopadesát.

Westernové městečko leží na východním okraji Boskovic v místě zvaném stará pískovna. Návštěvník se rázem ocitne v úplně jiném světě, kde se zastavil čas někdy v polovině devatenáctého století. Krajina i stavby připomínají starou zašlou slávu amerických prérií, my starší si vzpomeneme na legendární indiánky a kovbojky, jež plnily kina v šedesátých letech. 

Text: Gabriela Vajčnerová, předsedkyně občanského sdružení Intera; Fotografie - Gabriela Vajčnerová, Martina Lukešová, Vít Krajný, Luboš Sušil; Zprávu zaslal - Luboš Sušil, Boskovice