Karlova Studánka vyškrtla 26 voličů jako účelových. V pozadí je opět Zifčák

Karlova Studánka – Starostka Karlovy Studánky Radka Chudová před několika dny vyškrtla ze seznamu voličů 26 lidí. Mezi nimi tři kandidáty do obecního zastupitelstva za Hnutí sociálně slabých, jehož předsedou a lídrem je bývalý příslušník StB Ludvík Zifčák, který v listopadu 1989 sehrál provokativní roli mrtvého studenta Šmída. Chudová tvrdí, že se do obce přihlásili účelově, aby ovlivnili výsledky voleb. Opakuje se tak situace z roku 2010, kdy se kvůli tomu musely volby zopakovat.

Starostka Karlovy Studánky ze Sdružení nezávislých kandidátů zdůvodňuje vyškrtnutí 26 lidí tím, že ve skutečnosti nejde o občany obce. Stejně jako před volbami v roce 2010 se všichni přihlásili do jednoho malého bytu v tamním hotelu Džbán. Jeho nájemcem je bývalý agent StB Ludvík Zifčák, nynější lídr Hnutí sociálně slabých. Když před čtyřmi lety kandidoval za Prosperitu, díky nově přihlášeným voličům se dostal do zastupitelstva. Na základě nálezu Ústavního soudu, na který se obrátila jedna ze stran, Krajský soud v Ostravě volby zrušil. V opakovaných volbách, ze kterých byli účeloví voliči vyloučeni, už Zifčák neuspěl.

Praktika účelového přihlášení nepřípustná
Obec se nyní odvolává právě na nález Ústavního soudu z května 2011. „Osoby, které se přihlásily na shodné adrese číslo 12 v obci Karlova Studánka, která je ve vlastnictví jednoho z kandidátů voleb a v užívání dalšího, vedl motiv ovlivnit výsledek voleb, nikoliv vytvořit s touto obcí skutečný svazek. Svědčí o tom i to, že tak učinili v úzké časové souvislosti s termínem voleb,“ uvádí Ústavní soud. A Ústava České republiky podle soudců nepředpokládá ochranu práva podílet se na správě obecních záležitostí u těch, kteří s životem obce nemají nic společného. „Taková volební praktika účelového přihlášení k pobytu je nepřípustná,“ prohlásil tehdy Ústavní soud.

Radka Chudová uvedla, že pokud by obec do seznamu nezasáhla, volby by mohly být opět neplatné. „V tak malé obci, jako je naše, lze snadno zjistit, jestli někdo je, anebo není jejím skutečným občanem. A osoby, které jsme vyškrtli ze seznamu voličů, jimi nejsou, v Karlově Studánce nebydlí,“ prohlásila.

Hnutí sociálně slabých hrozí bojkotem
Hnutí sociálně slabých se brání. Podalo na starostku trestní oznámení a krajskému úřadu poslalo několik stížností. „Je to hrubá diskriminace. Jestli si někdo myslí, že nás vyšachuje ze hry, je na velkém omylu,“ uvedl místopředseda hnutí František Cviček. Pohrozil, že když se stížnostmi neuspěje, je hnutí připraveno volby zablokovat a bojkotovat. Starostku Chudovou Cviček nařkl, že mezi trvale nahlášenými naopak přibylo několik s ní spřátelených lidí. „Není to pravda,“ reagovala však starostka.

Transparency International ve střehu
Na to, že by mohlo dojít před volbami k různým nekalostem, upozornilo nedávno sdružení Transparency International. „Máme už podezření, že se v Karlově Studánce bude opakovat scénář z minulých voleb. V severních Čechách se pak zřejmě chystá přímé uplácení voličů v sociálně vyloučených lokalitách,“ uvedl koncem srpna právník sdružení Petr Leyer. Dodal, že v minulosti se dal jeden hlas koupit za pár stovek. „Podobných problémů se obáváme i na severní Moravě,“ řekl. Informoval, že zástupci Transparency International budou proto volby ve vybraných obvodech sledovat.

Zifčák alias Martin Šmíd

Ludvík Zifčák, bývalý příslušník StB se v listopadu 1989 vydával za studenta Martina Šmída, který měl zemřít po zásahu policie na pražské Národní třídě. Tato dezinformace StB, které uvěřili i někteří disidenti, sehrála při pádu režimu dosti důležitou roli, protože vytáhla do ulic masu demonstrantů. Zifčák pak působil v Komunistické straně Československa, nyní žije v Karlově Studánce na Bruntálsku a snaží se tam získat politický vliv.

  • Obecní úřady dnes dokončily voličské seznamy pro víkendové komunální volby, do nichž se mohou letos nově zapsat i občané z dalších zemí EU s přechodným pobytem v ČR. Dnes po 14:00 se rovněž uzavřely kandidátní listiny, skončila tak možnost odstoupit nebo odvolat kandidáty na senátory a místní zastupitele.
  • Minulých komunálních voleb v roce 2010 se podle údajů ČSÚ mohlo zúčastnit 8,4 milionu voličů včetně cizinců s trvalým pobytem v ČR. Letos k nim nově může přibýt na 110 000 cizinců z EU, i když mají v ČR mají přechodný pobyt. Lidé také dnes naposledy mohou požádat o voličský průkaz, s nímž by ovšem mohli volit senátora pouze v rámci svého senátního volebního obvodu. V případě senátních voleb proto lidé této možnosti využívají minimálně, na rozdíl od voleb evropských či prezidentských.