Poslední Tečka z Ostravy bude jazzrocková

Poslední přímý přenos Tečky páteční noci ze studia v Ostravě bude moderovat známý jazzman Boris Urbánek, hosty budou Michal Žáček, Rudy Horvat Group nebo Josef Buchta, leader B-Side Bandu.

„Na moderování se těším, asi jako na první seskok padákem. Bude to dobrodružství s nejistým koncem,“ říká s úsměvem ostravský skladatel Boris Urbánek, který se ujme moderování poslední ostravské Tečky páteční noci.

Urbánek s ostravským studiem v minulosti spolupracoval především jako autor hudebních znělek – jeho melodie jste mohli slyšet v pořadech Neváhej a Toč, Na Stopě, Klekánice, Hodina pravdy a mnoha dalších.

Jako hosty si do studia pozval saxofonistu Michala Žáčka, který je známý především díky své schopnosti přizpůsobit se prakticky všem hudebním žánrům. Hrává s Richardem Müllerem, Jarkem Nohavicou, Vlastou Redlem, Petrem Lipou a vlastně s jakoukoliv kapelou – od dua po bigband.

B-Side Band
Zdroj: Facebook/Tino Kratochvíl

Právě v bigbandu hrává s dalším hostem pořadu – s Josefem Buchtou, kapelníkem B-Side Bandu, který se proslavil především spoluprací s Vojtou Dykem. B-Side Band právě vydal novou instrumentální desku jménem Meeting Point, o které bude samozřejmě také řeč.

Nové album B-Side Bandu - Meeting Point
Zdroj: ČT24/Facebook

Živou hudbu ve studiu obstarají dvě ostravské formace – Rudy Horvat Group a Boris Band Combination. Rozdíl mezi nimi spočívá ve dvou nejviditelnějších věcech: v rozdílném repertoáru a v přítomnosti Borise Urbánka za piánem.

Kytarista Rudy Horvat je sice primárně jazzman, ale jako výborný instumentalista již stihl projít řadou různých kapel, mimo jiné je členem doprovodné kapely Marie Rottrové.

„Představíme hudbu z naší produkce Boris Band Combination, skladby ze sólového CD Michala Žáčka - Beautiful Day, a CD Rudyho Horváta - Composition 4. Samozřejmě zazní i něco ze světového repertoáru,“ řekl Urbánek. Jako speciální host do studia navíc přijde i zpěvák a kytarista Mario Šeparovič.

Mario Šeparovič
Zdroj: ČT24/Facebook

„Hudba, kterou hrajeme a představíme, vychází z jazzu, ale také se někdy nazývá fusion music,“ říká o plánech na páteční večer Urbánek.

Řeč bude o tom, zda může být jazzman samouk, jak funguje domlouvání spolupráce hudebníků, kteří spolupracují „každý s každým“, i o současně situaci jazzu v Česku.

„Ostrava je úplně stejně vhodným místem pro jazz jako například Olomouc, Liberec, Havlíčkův Brod nebo Humpolec,“ uzavírá s úsměvem Boris Urbánek.

Poslední Tečka páteční noci živě z Ostravy tedy bude mít domácí pohodovou atmosféru.

Pátek 28.11., ČT art, 22:40
www.ceskatelevize.cz/teckanoci