Dominikáni - řád bratří kazatelů

Řád bratří kazatelů je tématem nejnovějšího dokumentu Otakáro Maria Schmidta a Jany Kristiny Studničkové. Navazuje na řadu divácky úspěšných filmů s tematikou katolických řádů a svatých, vyznačujících se důrazem na stylově vytříbenou obraznost. Dokument uvidíte na Nový rok v 16:20 na ČT1.

Proč jste se rozhodl natáčet dokument o dominikánech?

Před deseti lety jsme se rozhodli vytvořit každoroční řadu dokumentů, které se věnují jednotlivým řádům a svatým, namátkou: Misie, Cyril a Metoděj, Pražské Jezulátko, Svatý Vojtěch – první český Evropan… A dominikáni do tohoto cyklu logicky zapadají. Jsou jedním z největších katolických řádů na světě, jsou to intelektuálové. Dobývali svět slovem, šířili víru po celém světě. Řád, na rozdíl od mnohých jiných, nikdy nezažil rozkol, dvojení a tříštění.

Jsou Vaše dokumenty z této řady něčím jiné než ostatní tematicky podobná díla?

Filmová imaginace a vyprávění pomocí poutavých obrazů přináší důležité myšlenky a situace, aniž bychom nudili, to je naše snaha. Když hovoříme o duchovním dokumentu, neznamená to nudný, náboženský, aktivistický film, ale naopak snažíme se naším stylem přinést do českého dokumentu unikátní přístup zaměřený hlavně na mladou generaci. Využívá klipovitého vyprávění, zábavných kombinací hrané akce v dokumentárním prostoru. Místo kázaní o tom, co je dobré a co zlé, nabízí lidské příklady osobností, které svým životem dokázaly oslovit okolní svět. 

Máte k některému z řádů či svatých bližší vztah a proč?

Je zajímavé, jak každý svatý, se kterým jdete takřka celý rok, vám přiroste k srdci a navážete cosi z dávna a hloubi osobního, a když se pak v kostele zpívá jeho jméno, vy se chvějete dojetím. Zvláštní vztah ale přece jen mám k Pražskému Jezulátku a Panně Marii Guadalupské, tedy dvěma světově nejznámějším podobám Ježíše Krista a Panny Marie.

Jaký je plán na příští rok?

Příští rok plánujeme v této řadě dokument University – tajemství evropského zázraku. University jako informační síť a skryté souvislosti v dějinách Evropy. A z těch menších dokumentů pro našeho kreativního producenta Patricka Diviše – dokument, který bude o kardinálu Špidlíkovi a jeho duchovním výtvarníkovi – Slovinci jezuitovi Ivanovi Rupnikovi.

Chtěl byste divákům popřát něco do toho příštího roku?

Jezulátko se narodilo podle nedávných průzkumů opravdu nad rozedněním o slunovratu před 2000 lety a znovu a znovu se každoročně navzdory všem Santa Clausům a Dědům Mrázům rodí v tomto těhotném čase. Přeju nám všem, aby se toto sluneční dítě narodilo v naší duši, pohlo s námi, zaplakali jsme, tedy se vnitřně vysprchovali a radostně běželi do kostela a pomohli bližnímu. 

A máte nějaké osobní přání, o které byste se rád podělil?

Naším společným přáním s Janou Studničkovou, která pochází ze slavného ukrajinského rodu filmového režiséra Tarkovského, je po 1000 letech sblížení pravoslaví a katolictví, aby – jak si přáli Jan Pavel II., Benedikt XVI. i Tomáš Špidlík jezuita – dýchala Evropa opět oběma plícemi.