K pobřeží se blíží další bouře, Newyorčané nemají na volby pomyšlení

New York/New Jersey - K východnímu pobřeží USA se blíží další bouře. A to jen několik dní poté, co pobřeží zdevastovala superbouře Sandy. Už zítra sem další smršť přinese silný vítr a déšť. Z některých oblastí, včetně částí New Yorku, se proto budou muset lidé evakuovat. Tisíce voličů v New Yorku a New Jersey jsou proto nervózní. Úřady mnohde nestačily správně zorganizovat hlasování. Na několika místech čekali lidé hodiny ve frontách před volebními místnostmi. Mnozí jsou stále bez elektřiny. V nejhůř postižených oblastech se lidé spíš než o volby starají o to, co s nimi bude.

Lidé ze Staten Islandu v New Yorku nemají na volby ani pomyšlení. Snaží se vyrovnat s hrozivými následky ničivé bouře. Jejich domy jsou stále zaplavené, mnozí přišli úplně o všechno. „Nemůžete prostě přemýšlet nad tím, koho byste volili, když musíte myslet na to, jestli budete mít zítra co jíst a kde budete bydlet,“ říká pro BBC zdejší obyvatel Michael.

Stále skoro 1,5 milionu lidí je po hurikánu Sandy bez elektřiny, desetitisíce lidí v New Yorku a New Jersey jsou také bez topení, teploty přitom nadále klesají. Sandy zabila jen v USA přes 110 lidí. A na pobřeží se navíc řítí další bouře.

Starosta New Yorku Michael Bloomberg oznámil, že občany některých nízko položených čtvrtí vyzve ke krátkodobé evakuaci. Uvedl také, že od středečního poledne do poledne ve čtvrtek zůstanou uzavřeny všechny parky a pláže v New Yorku. Evakuovat se musí také obyvatelé nízko položených částí města Brick Township ve státě New Jersey. Čas na to mají do dnešního večera.

Úřady v New Yorku a New Jersey se kvůli následkům Sandy musely narychlo vypořádat s přesunem stovek volebních místností. Ty měly být původně v budovách, které ale zdevastovala bouře. Na některých místech se tak volí třeba ve stanech. 

Newyorský guvernér Andrew Cuomo slíbil, že voliči budou moci odevzdat svůj hlas v kterékoli volební místnosti jen na základě přísežného prohlášení. Včera podepsal příslušný dekret, který voličům umožní hlasovat i v jiném volebním obvodu. Zdůvodnil to rostoucími obavami z toho, že stovky tisíc Newyorčanů by kvůli řádění přírodního živlu prakticky přišly o možnost hlasovat. 

Lidé v New Jersey také mohou volit e-mailem nebo faxem. Jenže už se objevily první problémy. Někteří voliči si podle zpravodajky ČT Hany Scharffové stěžují, že systém nefunguje a že jim nepřišel potvrzující e-mail, že správně odvolili. New York proto z obav o průkaznost hlasů internetové hlasování odmítl. 

Jinde přímo ve volebních místnostech se museli vypořádat s nefunkčními generátory nebo skenery.

Vydáno pod