Čeští analytici předpovídají vítězství Obamovi

Praha - Čeští analytici počítají s tím, že v právě probíhajících volbách, které rozhodnou o dalším šéfovi Bílého domu, vyhraje stávající prezident Barack Obama. Ukázal to exkluzivní průzkum Portálu ČT24. Jednotný názor však už mezi nimi nepanuje ve věci dalšího směřování amerických akciových trhů.

Rostislav Plíva, makléř, Patria Direct:

"Myslím si, že vyhraje spíše Obama. Krátkodobě se nic nestane. Volby nebudou mít na akcie téměř žádný vliv. Důležitější budou volby do Kongresu. Ty budou určující pro další vývoj fiskální politiky USA a řešení jejich narůstajícího zadlužení." 

Miroslav Adamkovič, analytik, Komerční banka:

"Podle průzkumu to vypadá, že mírně větší šance má Obama. V minulosti většinou po vítězství demokratů americké akcie zaostávaly za evropskými, teď se navíc zdají americké indexy vůči evropským tak jako tak příliš vysoko. Podle mého názoru lze tedy čekat spíše negativní vývoj amerických akcií." 

Roman Koděra, makléř, Patria Direct:

"Osobně si myslím, že současný prezident Obama své křeslo v Bílém domě obhájí a po krátkém přešlapování sem a tam nakonec trhy zamíří výše."

Michal Valentík, hlavní stratég, ČP Invest

"Křišťálovou kouli samozřejmě nemám. Takže se nechám překvapit. Sázkové kanceláře dávají větší šanci Obamovi. Nicméně z krátkodobého spekulativního hlediska je irelevantní, zdali vyhraje ten, či onen. Na trhu je nyní riziko spojené s nejistotou ohledně prezidentských voleb. Až toto riziko pomine, tj. po volbách, tak můžeme očekávat, že akciové indexy budou do konce roku na vyšších úrovních než nyní." 

  • Mitt Romney ve Virginii autor: Justin Sullivan/Getty Images, zdroj: Isifa
  • Barack Obama autor: Steve Helber, zdroj: ČTK/AP

Petr Žabža, makléř, Patria Direct:

"Vsázím na Obamu. Romney měl během kampaně několik brutálních přešlapů (zejména v oblasti zahraniční politiky) a Obamovi se v poslední době docela dařilo. Nemluvě o tom, že americká ekonomika začala – minimálně nominálně – ožívat. Podle mě není důležité, KDO vyhraje, ale JAK bude vítězství toho či onoho kandidáta interpretováno. Akcie půjdou podle mě výše, S&P500 jako hlavní benchmark bude posilovat." 

Marek Hatlapatka, analytik, Cyrrus:

"Ačkoliv jsou průzkumy velmi těsné, osobně si myslím, že zvítězí Obama, který má větší šance v klíčových státech. Domnívám se, že akciové trhy jsou také připraveny spíše na tuto variantu, z toho bych vyvodil, že vítězství Obamy bude doprovázeno umírněnou reakcí, zřejmě mírně negativní. Vítězství Romneyho by mohlo znamenat pozitivnější okamžitou reakci." 

Jaroslav Brychta, analytik, X-Trade Brokers:

"Barack Obama. Když už musím hádat, tak čekám, že se akcie vydají dolů." 

Milan Vaníček, analytik, J&T Banka:

"Subjektivně se domnívám, že větší šance by mohl mít současný prezident Obama, a to z důvodu, že vyzyvatel nepředkládá z mého pohledu výraznější změnu vůči tomu, co má ve svém záměru Obama… Co se týká amerických akciových trhů, tam se domnívám, že ani jeden z kandidátů není jasně negativní zprávou pro trhy." 

Martin Krajhanzl, analytik, Česká spořitelna:

"Těsným favoritem průzkumů je Barack Obama. Reakce akciových indexů bude hodně záviset nejen na tom, kdo bude zvolen prezidentem, ale i na tom, jakou bude mít prezident podporu v Kongresu… Takže při tomto možném scénáři očekáváme v krátkodobém horizontu spíše negativní reakci indexů především kvůli plánovaným vyšším daním a slabší podpoře v Kongresu."

Radim Kramule, analytik, Česká spořitelna:

"Půjdu spíše dle preferencí, proto se domnívám, že Obama obhájí. Akciové trhy spíše preferují republikánské kandidáty. Z tohoto pohledu (vítězství Obamy) bych čekal neutrální, možná lehce negativní reakci. Důležité také bude, jak dopadnou volby do Kongresu. Vítězství Obamy je považováno za „patovou“ situaci především pro fiskální konsolidaci."

Jiří Tyleček, analytik, X-Trade Brokers:

"Průzkumy ukazují, že větší šanci má stále Obama, a není příliš důvodů jim nevěřit. Vliv na americké akciové indexy bude z pohledu několika následujících dní po volbách velmi malý. Mezi kandidáty je skutečně jen velmi málo rozdílů a pro business je prakticky jedno, koho si Američané zvolí. Pravděpodobnější je však mírně pozitivnější vliv v případě zvolení prezidenta Obamy, protože je větším přítelem utrácení a zadlužování než Romney."

  • Volební místnosti autor: Alex Wong/Getty Images, zdroj: Isifa
  • Americká nezaměstnanost autor: Justin Sullivan, zdroj: Isifa/Getty Images

Petr Zajíc, portfoliomanažer, Pioneer Investments: 

"Já osobně spíše věřím (tedy ne, že bych si ho přál) ve vítězství Obamy. Reakce trhu ale podle mého názoru příliš viditelná/rozličná nebude. Možná krátkodobě mohou trhy na vítězství Obamy reagovat poklesem, Romney z ekonomického pohledu možná vypadá pro trhy příznivěji. Ale na druhou stranu by zase po vítězství Romneyho vzrostlo riziko konfliktu mezi Izraelem a Íránem, což by mělo za následek růst cen ropy… Nejhorší scénář by byl „nerozhodný“ výsledek, tedy situace podobná té z roku 2000."

Radim Dohnal, Saxo Bank

"Bez ohledu na to, kdo prezidentské volby vyhraje, předpokládáme, že Obamovy daňové úlevy prodlouženy nebudou, což okamžitě sníží již tak chabou kupní sílu amerických spotřebitelů. Ekonomika a trhy budou ponechány napospas měnové politice Fedu."

Tomáš Kálal, makléř, Patria Direct

"Pokud budu předpokládat vítězství Obamy, jsem spíše nakloněn krátkodobé korekci akciových trhů… Pro americkou ekonomiku v dlouhodobější perspektivě je to ale pozitivní. Proto si také myslím, že americký index S&P 500 zakončí i rok 2013 s mírným ziskem."