USA se připravují na nejhorší

Washington – Američané s napětím očekávají příchod hurikánu Sandy. Život na východním pobřeží je zcela ochromen. Na pevninu má Sandy udeřit během následujících 24 hodin. Sandy by se mohla stát nejhorší bouří v historii USA. Meteorologové varují obyvatele, aby se už před ní nepokoušeli prchnout a raději se připravili na nadcházející krušné dny. Čekají se záplavy, výpadky proudu, poničené budovy a metrové závěje.

Postup hurikánu Sandy můžete sledovat na satelitních snímcích zde a zde.

Hurikán Sandy má podle odborníků zasáhnout východní pobřeží Spojených států včetně Washingtonu a New Yorku v úterý ráno místního času. Může se stát nejrozsáhlejší bouří, jaká kdy zemi zasáhla. Svými vichry, lijáky s povodněmi a narušením dodávek proudu bude v příštích dnech sužovat na 60 milionů lidí, kteří žijí na očekávané trase hurikánu od východních břehů Atlantiku až po Velká jezera.   

Největší bouře v dějinách USA?

Hurikán Sandy by podle amerických meteorologů neměl být silný a ničivý jako hurikán Katrina, který v roce 2005 zničil New Orleans, ale mohl by z hlediska velikosti být největší bouří nad územím USA v dějinách země. Vichry hurikánu Sandy jsou totiž cítit ve vzdálenosti kolem 520 kilometrů od jeho středu, takzvaného oka hurikánu. Bouře je dlouhá 1 500 kilometrů a pohybuje se velmi pomalu. Nad zasaženými oblastmi by mohla zůstat až dva dny. Situaci ještě komplikuje úplněk, kvůli kterému je příliv na nejvyšší úrovni.

Pro obyvatele postižených oblastí je připraveno provizorní ubytování
Zdroj: ČTK/AP/Louis Lanzano

Voda zatopí Long Island

Úřady radí lidem, aby už nezkoušeli před hurikánem ujet. Budou muset přežít několik dní bez dodávek proudu a vody. Kvůli nakupování zásob zůstaly regály v obchodech prázdné. Z pobřeží státu New Jersey už dřív ujelo 30 000 lidí. Nejvíce postiženy by měly být oblasti na severu New Jersey a rovněž město New York a ostrov Long Island. Nejhorší scénáře počítají s tím, že víc než třímetrová vlna zatopí území s 20 miliony obyvatel.

V New Yorku voda zaplaví části jižního Manhattanu a tunely metra a naruší dodávky elektřiny. „Čas k řečnění už vypršel, je zapotřebí jednat,“ vyzval dnes spoluobčany šéf Federálního úřadu pro mimořádné situace Craig Fugate. Z níže položených oblastí New Yorku má odejít 375 000 lidí.

Hurikán Sandy
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Veřejný život se zastavil: úřady, školy, letiště ani burza nefungují

Ve Washingtonu i jinde byly ode dneška uzavřeny státní úřady, ve službě jsou jen týmy spojené se zajišťováním bezpečnosti v zemi. Stejný osud postihl školy, divadla, obchody a další provozy. Statisíce obyvatel v nejohroženějších místech byly vyzvány k evakuaci a ostatní k maximální opatrnosti. Ochromena začala být letecká a další doprava. Mobilizovány byly tisíce policistů a záchranářů.    

Zcela uzavřena byla newyorská burza. „Vznikající nebezpečné podmínky v důsledku hurikánu Sandy příliš ztíží zajištění bezpečnosti našich lidí a pracovišť, přičemž tato bezpečnost musí být naší prioritou,“ vysvětlil operátor burzy, který předtím počítal s tím, že budou zachovány minimálně elektronické finanční operace.

Američané se připravují na příchod Sandy
Zdroj: ČTK/AP/Louis Lanzano

Vypadněte odtud, vyzval guvernér New Jersey

Newyorská radnice důrazně vyzvala obyvatele k evakuaci. „Pokud neodejdete, ohrožujete nejen svůj vlastní život, ale i životy těch, kdo vás budou zachraňovat,“ upozornil obyvatele největšího amerického města starosta Michael Bloomberg. Guvernér státu New Jersey Chris Christie, známý svým přímočarým, byl méně uctivý: „Nebuďte hloupí a vypadněte,“ vzkázal spoluobčanům.

V New Yorku a Filadelfii se zastavil provoz metra, železniční společnost Amtrak postupně ruší spoje na severovýchodním pobřeží. Letecké společnosti dnes zrušily 7600 vnitrozemských a mezinárodních letů, které měly začínat či končit na východě USA. V Bostonu, Washingtonu a Baltimoru se neučí.

Americký prezident Barack Obama krátce před prezidentskými volbami, ve ujistil, že situaci bedlivě sleduje, a slíbil obyvatelům veškerou pomoc.