Americký prezident už odvolil - ale neřekl koho

New York - Jako vůbec první úřadující prezident USA dnes před oficiálním termínem odvolil Barack Obama. Chce v kampani využít skutečnosti, že stále více Američanů využívá možnosti volit dříve, a dostat k volebním urnám více svých příznivců. Jeho manželka Michelle již volila minulý týden korespondenčně. „Nemůžu vám říct, koho budu volit. To je tajné. Ale Michelle říká, že hlasovala pro mne,“ řekl předtím na předvolebním mítinku na Floridě.

Ve volební místnosti Obama žertoval, že je rád, že si obnovil řidičský průkaz a že může volit. „Nevšímejte si toho, že na obrázku (na průkazu) nemám šedivé vlasy,“ řekl pak volební komisařce. Američanům pak přiblížil výhody předčasného volení. Podle prezidenta mezi ně patří třeba to, že si lidé nemusejí brát volno v práci, anebo že jim v cestě k volební urně nezabrání špatné počasí.

Šéf Bílého domu hlasoval 12 dní před oficiálním termínem prezidentských voleb, jež připadají na 6. listopadu. Jeho kampaň dnes zároveň zveřejnila nový předvolební spot, v němž demokratickým voličům připomíná těsné volby z roku 2000. Republikán George Bush je tehdy po přepočítání výsledků vyhrál díky 537 hlasům na Floridě. „Pokud si letos myslíte, že váš hlas nemá váhu, že na něm nezáleží, pak vězte, že tehdy pravděpodobně bylo 537 lidí, kteří si mysleli totéž. Nenechte svůj hlas zapadnout,“ říká se v ní. 

Možnost časnějšího hlasování se v posledních letech ve Spojených státech stále více rozšiřuje. Nyní ji neumožňuje jen 16 států z 50. Při minulých prezidentských volbách v roce 2008 hlasy odevzdané přede dnem voleb pomohly Obamovi. Republikáni se mezitím s demokraty dohadují, komu podle průzkumů nahrává předčasné hlasování nyní. Zatímco podle Obamových poradců šetření jednoznačně vypovídají v prezidentův prospěch, podle tábora republikánského kandidáta Mitta Romneyho není rozdíl takový jako před čtyřmi lety. Republikáni také zdůrazňují, že jejich stoupenci tradičně hlasují až v den voleb.

Vydáno pod