V Letní filmové škole se přiučí Kusturica i Kaurismäki

Praha - Legenda finského i skandinávského filmu Aki Kaurismäki je jedním z potvrzených hostů Letní filmové školy v Uherském Hradišti, jejíž 37. ročník se koná od 22. do 31. července. Festial kromě severského filmaře slibuje i rumunskou novou vlnu, arabské fundamentalisty, připomínku 11. září, francouzský film kvality, němého i zvukového Gustava Machatého, nestárnoucího Billyho Wildera, období třetí republiky, Emira Kusturicu, Banksyho a japonskou erotiku.

Aki Kaurismäki, mistr minimalistických tragikomedií plných melancholie, černé kávy, pohnutých osudů a rockenrolu uvede na LFŠ kompletní retrospektivu svých filmů, včetně novinky Le Havre. Dalšími hosty v Uherském Hradišti budou například režisér a scenárista Robert Sedláček, rumunští filmaři Dan Pita a Andrei Ujica a také bosenský filmař Emir Kusturica. Ten se v představí i jako muzikant - vrcholem programu bude koncert jeho kapely The No Smoking Orchestra.

Program LFŠ je opět složen z šesti sekcí - Fokus, Inventura, Spektrum, Visegradský horizont, Zvláštní uvedení, AČFK uvádí. Jeho součástí budou přednášky hlavních hostů, z nichž někteří obdrží Výroční cenu asociace. Témata zahrnou aktuální výročí (11. září a hrozba terorismu, výročí narození Gustava Machatého a Krzysztofa Kieślowského). Ostatní cykly připomenou neprávem opomíjené kinematografie, režiséry, případně splatí dluh v podobě zásadních retrospektiv (Billy Wilder, Ernest Lubitsch).

V sekci Půlnoční horečka rozpálí návštěvníky japonské erotické filmy. Výběr bude zahrnovat deset elementárních děl žánru vzniklých za pět dekád, od 60. let minulého století do současnosti. Asociace českých filmových klubů, pořadatel LFŠ, ve své sekci (AČFK uvádí) promítne mimo jiné paradokument Exit Through the Gift Shop přední streetartové legendy Banksyho, který se promítal i na loňském Berlinale a za nějž byl „neviditelný“ umělec nominován i na Oscara.

Akreditovat se mohou zájemci na LFŠ od 5. dubna na stránkách festivalu. Ceny akreditací činí na celou dobu pro studenty a členy filmových klubů 1250 korun. Pokud se stihnou zaregistrovat do poloviny května, stačí jim jen tisícikoruna.

  • Drž si šátek, Tatjano (1994, režie: Aki Kaurismäki) zdroj: LFŠ http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2447/244673.jpg
  • Pravdivý příběh Abe Sadaové - japonský „pinku eiga“ film zdroj: LFŠ http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2447/244686.jpg