Horní Slavkov doufá v návrat železnice

Sokolov – Do Horního Slavkova na Sokolovsku by se mohla vrátit železniční doprava. Provoz na lokální železnici zde v roce 1988 zastavil stát a ministerstvo dopravy loni na podzim zahájilo správní řízení na úplné zrušení trati. Narazilo ale na odpor města, které chce na koleje pozvat zájemce z řad místních firem. O osobní vlaky pak jeví zájem Karlovarský kraj.

„Jsou to nové skutečnosti, na základě kterých jsme požádali o přerušení správního řízení v této věci,“ informoval ředitel odboru koncepce a strategie Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Zdeněk Zouhar.

Jak řekla starostka Horního Slavkova Jana Vildumetzová, město spatřuje největší potenciál ve trojici společností, které by po železnici dovážely svůj materiál. Jednou z nich je i výrobce železničních vagonů Legios, který dosud musí jednotlivé komponenty odvážet po silnici do závodu v Lounech. Obnovení trati by umožnilo rozšířit výrobu a přijmout nové zaměstnance. „Mohli bychom zde vozy vyrábět kompletně celé, což by znamenalo víc práce v řádech desítek pracovníků,“ řekl generální ředitel společnosti Radek Rybáček.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Ve chvíli, kdy bude existovat firemní využití železnice, není pak podle radnice problém zahájit ani dopravu osobní. Situaci nicméně komplikuje nevyhovující technický stav nepoužívané trati. Už v roce 2007 odborníci vyčíslili náklady na vyčištění a opravu desetikilometrového úseku z Lokte do Horního Slavkova na 150 miliónů korun. „Budeme-li uvažovat obnovu celého úseku jednalo by se o částku cirka 250 miliónů,“ upozornil Robert Koutný z dopravní komise hospodářské a sociální rady Sokolovska.

Zástupci Správy železniční dopravní cesty slíbili, že se znovuobnovením trati budou intenzivně zabývat do dubna. Pak teprve rozhodnou, zda požádají stát o peníze na její opravu.