Aktivisté na Šumavě – z lesa je vyhnalo ohlášení bomby

Modrava (Klatovsko) – Zhruba 200 obyvatel Šumavy dnes protestovalo proti ekologickým aktivistům, kteří poblíž Modravy už pátý den blokovali těžbu stromů napadených kůrovcem. Při pochodu po třech pracovištích dřevorubců ale nepotkali žádného aktivistu. Ti začali znovu bránit v práci dřevorubcům až po poledni. Dění navíc rozrušila zpráva, že se v těžebních lokalitách nachází bomba. Policisté místa těžby vyklidili. Zpráva anonyma se ale později ukázala jako lichá.

Situaci dnes ještě vyhrotil anonym, který odpoledne ohlásil, že se v oblasti, kde aktivisté blokují těžbu kůrovcového dřeva, nachází bomba. Kvůli bezpečnosti osob policie vyvedla z obou těžebních lokalit všechny osoby, tedy aktivisty, dřevorubce i strážce. „Šest našich lidí bylo vyvedeno kvůli nahlášení bomby z lokality na Černohorské nádrži,“ uvedl mluvčí blokády Vozník. Podle něj byli následně vyvedeni také dřevorubci a policisté. „Celou věc považujeme za provokaci, která má na blokádníky vrhnout negativní světlo,“ dodal.

Policisté ale nakonec žádnou výbušninu nenašli. „Po dohodě s policií budeme instruovat všechny dřevorubce, aby po příchodu na pracoviště zkontrolovali okolí, jestli tam není podezřelá krabice či batůžek,“ představil mluvčí NPŠ Pavel Pechoušek plán pro následující dny. Dnešní incident s údajnou bombou podle něj práci dřevorubců nepoznamenal. „Dokonce se kvůli slábnoucímu zájmu ze strany blokádníků podařilo pokácet více stromů, než bylo v plánu,“ dodal.

Starosta Modravy: Les se nemůže stát pralesem jedním podpisem

Dopoledne těžebními lokalitami prošel protestní průvod, mezi účastníky pochodu proti blokádě těžby byl kompletní vzorek obyvatel Šumavy, nechyběli v něm starší lidé ani děti. Obyvatelům viditelně došla trpělivost a vydali se s dřevorubci do lesa na místa, kde se má začít těžit. S sebou si vzali i malé pohoštění pro těžaře, aby jim tak vyjádřili svou podporu.

„Nemůže se stát les pralesem jedním ministerským podpisem. Prales musí být pralesem od počátku svého vývoje a Na Ztraceném se děje něco úplně jiného,“ je přesvědčen starosta Modravy Antonín Schubert. Akci místních proti blokádě těžby přijel podpořit i ředitel národního parku Jan Stráský. „Tento park je kulturní krajinou a domovem mnoha lidí a je jen historickým důvodem, že jich tu nežije mnohem více.“

Ekologové: Cesta ke zdravému lesu nevede přes kácení

„Musím říct, že částečně obavám místních rozumím. Dovedu si představit, že by se jim nelíbilo, aby většina smrků okolo obce byla suchá. Cesta ke zdravému lesu ale nevede přes kácení na hřebenech a v centrální části Šumavy,“ uvedl mluvčí aktivistů Mojmír Vlašín.

Aktivisté se neuvazovali, stromy jen objímali

Aktivisté se dnes ke kmenům jako v minulých dnech neuvazovali, pouze je objímali. Reagovali tak na postup národního parku. „Necháme aktivisty, aby se přivázali ke stromům, a potom začneme pracovat na jiném místě,“ uvedl mluvčí Pavel Pechoušek.

Během dopoledne, kdy místy těžby pochod procházel, však aktivisté blokádu nerealizovali, začali až odpoledne. Starosta Modravy to označil za zbabělost. „Mrzí mě, že jsme nemohli diskutovat na místě těžby přímo s aktivisty. Náš průvod zastupuje maximum občanů oblasti, kdežto aktivistů, kteří údajně zastupují české občany, je jen pár,“ řekl starosta.

Modrava navíc chystá situaci eskalovat. Podle informací od lidí z pochodu zvažují místní vytvořit hlídky, které by oblast „bránily před aktivisty“. „Lidé míní vytvořit skupiny, které budou hlídkovat na přístupových cestách a budou s aktivisty diskutovat, kam jdou bivakovat,“ řekl Schubert.

Chalupa: Šumavu nenecháme na pospas kůrovci

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) dnes uvedl, že Šumavu nelze ponechat na pospas kůrovci, jako to dle něj činili jeho zelení předchůdci. Důsledkem by bylo podle něj zničení rozsáhlých ploch lesů, tedy poškození nejen soukromého, obecního a státního majetku, ale hlavně přírody. Proti kůrovci je podle něj nutné rozumně bojovat. Dodal, že je pro něj těžko pochopitelné, že Hnutí Duha, spolufinancované z peněz daňových poplatníků, nadále nerespektuje rozhodnutí soudu, jenž mu uložil, aby další akce na Šumavě neorganizovalo.

Tomáš Chalupa, ministr životního prostředí:

„Důsledkem je zničení rozsáhlých ploch šumavských lesů, tedy poškození nejen soukromého, obecního a státního majetku, ale hlavně přírody jako takové. S kůrovcem musíme rozumně bojovat, ne ho chránit.“

Správa parku chce za dva týdny pokácet zhruba 5 000 napadených stromů. Dnes se těžilo na dvou místech, jedno z pěti už je vytěženo. O víkendu budou práce pokračovat. „Do současné chvíle bylo pokáceno 1 200 napadených stromů a dalších 500 jich dřevaři odkornili nastojato“ řekl mluvčí Národního parku Šumava Pavel Pechoušek.