Vražda Aničky uzavřena - Otakar T. pravděpodobným pachatelem

Praha - Na základě řetězce nepřímých důkazů uzavřelo městské státní zastupitelství případ vraždy a znásilnění devítileté Anny Janatkové. Za pravděpodobného pachatele byl označen Otakar T., který se po svém zadržení oběsil v cele. Zároveň proto státní zastupitelství zastavilo jeho trestní stíhání, neboť to nelze vést proti zemřelému. Podle vyjádření městské státní zástupkyně Jany Hercegové žádná indicie nenasvědčuje tomu, že by pachatelem mohl být někdo jiný. Rozhodnutí zatím není pravomocné, lze proti němu podat stížnost. Po právní moci bude navíc přezkoumáno Nejvyšším státním zastupitelstvím.

Podle Hercegové policie provedla pátrání po dívce a následné vyšetřování případu tak, aby zajistila maximum možných důkazů proti pachateli. Mezi nepřímé důkazy patří zejména vyvrácená výpověď obviněného ohledně jeho pohybu v den zmizení dívky, jeho psychiatrický a psychologický profil, nález DNA na jejím batohu či jeho daktyloskopická stopa na igelitu, který ležel pod batohem a kterého se podle výpovědi Otakar T. nedotýkal.

Dalšími důkazy jsou podle zastupitelství také nález jeho DNA na oděvu dívky, pachová stopa na nářadí nalezeného v blízkosti místa nálezu těla dívky, které bylo podle Hercegové nezbytné k vykopání jámy určené k ukrytí jejího těla. O vině podle státní zástupkyně svědčí i výpověď svědka, která potvrzuje, že dívka podobná Aničce šla s mužem podobným Otakaru T. na trase spojující nález batohu a místo nálezu těla.

Hlavní události v případu zavražděné Aničky

13. října 2010 – Policie večer zveřejnila informaci o pohřešované devítileté dívce, která se toho dne nevrátila ze školy v Praze 8 - Troji. Poblíž místa, kde se dívka rozloučila se spolužačkami, nalezli policisté její batoh a také láhev s pitím. 14. října 2010 – Pokračování pátrání v pražské Troji. Na místě byla stovka policistů se psovody i policisté na koních. Hledání dívky pokračovalo v dalších dnech, pátrání se rozšířilo z Prahy do celé ČR.

16. října 2010 – Do pátrací akce se zapojili kynologové ze Slovenska se speciálně vycvičenými psy. Informace o pohřešované dívce předali do Schengenského informačního systému a Interpolu. Večer nabídl dívčin otec v televizi Nova případným únoscům 3,5 milionu korun, když jeho dceru propustí. Na výzvu nikdo nereagoval.

19. října 2010 - Policisté zadrželi podezřelého muže (41), v minulosti trestaného zejména za majetkové delikty. Na dívčině batohu nalezli stopy jeho DNA. 22. října 2010 – Podezřelého policie obvinila z trestného činu zbavení osobní svobody - k činu se nepřiznal, policisté proti němu měli jen nepřímé důkazy. Byl propuštěn na svobodu, protože soud neakceptoval návrh, aby byl vzat do vazby.

25. října 2010 – Policisté našli klíče, které údajně dívce patřily. Policie také požádala média, aby přestala zveřejňovat detaily z pátrání. Pátrání v dalších dnech pokračovalo nejen v Troji, ale i jinde.

8. listopadu 2010 – Městské státní zastupitelství odmítlo stížnost na zahájení stíhání, kterou podal podezřelý muž.

9. listopadu 2010 – Rodiče dívky nabídli 3,5 milionu korun tomu, kdo dívku zachrání, či za informace vedoucí k člověku, který stojí za jejím zmizením. Nabídka vedla k vydírání: 27. listopadu 2010 – Soud uvalil vazbu na 24letého muže z Plzeňska, který vydíral rodiče ztracené dívky. Soud muži 28. února 2011 uložil podmíněný trest 2,5 roku vězení s odkladem na pět let.

15. prosince 2010 – Policie zveřejnila informaci, že stopou by mohl být neznámý muž, který byl v den zmizení dívky viděn v pražské Troji s podobným děvčetem.

16. ledna 2011 – Hlavní podezřelý v případu zmizení podle serveru Aktuálně.cz přiznal, že ji v den jejího zmizení viděl. Předtím to přitom popíral. Muž prý neprošel detektorem lži právě v těch částech výslechu, které se týkaly dívčina zmizení. Policie v reakci uvedla, že některé informace serveru nebyly pravdivé.

16. března 2011 – Policie našla v pražské Troji tělo. Následná expertiza potvrdila, že šlo o pohřešovanou dívku. Podle pitvy dívka zemřela násilnou smrtí. 17. března 2011 – Podezřelý jednačtyřicetiletý Otakar Tomek byl obviněn z trestných činů vraždy, znásilnění a krádeže vloupáním. Následně byl vzat do vazby.

21. března 2011 – Obviněný se v pankrácké vazební věznici pokusil o sebevraždu oběšením; nechal dopis na rozloučenou, ve kterém se ale k vraždě ani ke znásilnění nepřiznal. 23. března 2011 – Obviněný Otakar Tomek zemřel v pražské Ústřední vojenské nemocnici. Příčinou smrti byla zřejmě zranění, která si způsobil při svém pokusu o sebevraždu.