Chat

host

Magda Nová

Test: mražená zelenina

Záznam chatu z úterý 21. února 2017

DAYD: „Co při testech mražené zeleniny bylo zjištěné jako nejvíce závadové?“

Magda Nová: „Při testu jsme se zaměřili především na čistou hmotnost zeleniny, obsah zmražené vody, podíl vadných kousků a také složení - tedy nakolik se liší od složení na obalu. Nejhorší vzorek obsahoval 10 % zmrazené vody, velký podíl vadných kousků a také se na obalu objevilo dvojí složení. Taková zelenina by se vůbec neměla dostat ke spotřebiteli.“

Dotaz: „Je obecně lepší mražená zelenina dovážená nebo ta domácí?“

Magda Nová: „Nejlepší je zelenina domácí, tedy ta, kterou si sami vypěstujete a doma zamrazíte :) Pokud se však ptáte na to, zda je lepší kupovaná zelenina ze zahraničí, či České republiky, pak je to podle našeho testu vcelku jedno. Mimochodem, většina mražené zeleniny v českých obchodech pochází z ciziny...“

STOPK: „Které druhy mražené zeleniny dopadly nejhůře a které naopak nejlépe?“

Magda Nová: „Vítězem našeho testu je Podzimní polévková směs značky Chira, kterou nabízí Lidl, velmi dobře dopadla také směs VitaKids z Teska nebo polévkové směsi značky Vinica a Nowaco. Naopak nejhůř si vedla Mochovanka společnosti Ardo - obsahovala nejvíc vody, vadných kusů a také měla na obalu zásadní chyby.“

kmochovanka: „Dobrý den, když se jednou zelenina rozmrazí, mohu ji znovu zmrazit a použít třeba do polévky? děkuji“

Magda Nová: „Dobrý den, pokud Vám zelenina už rozmrzne, určitě ji znovu nezmrazujte. Jakmile totiž teplota stoupne, uvolní se z pletiv zeleniny voda, která se shromažďuje na povrchu. Pokud takovou zeleninu znovu zmrazíte, zmrzne i voda na povrchu a Vy budete mít v mrazáku jen nevzhlednou zeleninovou hroudu. Z takové vysušené zeleniny navíc už dobré jídlo neuvaříte.“

Simona: „dobrý den, škodí mražene zelenine znovu - zamraženi?? Opakované zmražení? Kdy je v pytliku kus ledu.:-(“

Magda Nová: „Dobrý den, ano, opětovné zmražení zelenině skutečně škodí. Ze zeleniny se při tání uvolní voda a dostane se na povrch. Místo šťavnaté zeleniny pak budete mít k dispozici jen vysušenou, nevzhlednou zeleninu a hromadu ledu...“

Jana: „jsou ve zmražene zelenine vitamíny,?“

Magda Nová: „Dobrý den, ano ve zmrazené zelenině zůstávají zachovány všechny vitaminy. Proto je mražení nejšetrnější konzervační technika. Problémem samozřejmě je, že takovou zeleninu potom tepelně upravujete a tím o mnoho nutričně významných látek přijdete.“

Majka: „Hezké odpoledne,kupovaná mražená zelenina má psanou trvanlivost.Jakou má ta domácí když ji dám do sáčku nebo krabičky?Děkuji.“

Magda Nová: „Hezké odpoledne, i když je mražení velmi šetrné, určitě bych Vám nedoporučila zeleninu skladovat delší dobu než do nové úrody :) Samozřejmě Vám v mrazáku vydrží i déle, doporučuji Vám ji ovšem zkonzumovat nejpozději do půl roku až roku...“

Michaela Straková: „Dobrý den, slyšela jsem, že v běžných obchodech je "čerstvá" zelenina už tak stará, že je v každém případě lepší nakupovat mraženou (jde mi především o polévky). Je to pravda ? Děkuji za odpověď.“

Magda Nová: „Dobrý den, mražená zelenina určitě není horší než čerstvá nebo "čerstvá". Naštěstí však není zelenina tak náchylná na stárnutí jako ovoce, zvlášť pokud mluvíme o kořenové zelenině. Jestliže chcete vařit chutnou a zdravou polévku, můžete s čistým svědomím užít zeleninu mraženou - jen je potřeba ji pečlivě vybírat.“

Bětka: „jak nejvhodněji upravit mraž.zelen. aby si uchovala vitamíny.?“

Magda Nová: „Dobrý den, ideální je upravovat při co nejnižších teplotách, protože například vitamin C je náchylný na teploty vyšší než 100 °C.“

Klára: „Dobrý den, obsahuje více vitamínů kupovaná mražená zelenina nebo ta, která je v zimě v obchodech dostupná čerstvá, ale dovážená a dlouho skladovaná? Mám na mysli například papriky. Děkuji“

Magda Nová: „Dobrý den, většina čerstvé zeleniny co do obsahu nutričně významných látek (vitaminů, minerálů) je prakticky srovnatelná s mraženou zeleninou, protože zelenina se před mražením pouze blanšíruje (tedy se na velmi krátký okamžik ponoří do horké vody a zprudka se zmrazí). Papriky jsou ovšem specifická kategorie, ty bych u nás konzumovala ideálně jen v jejich sezoně.“

Šárka Chmelíková: „Přišla jsem teprve před chvílí domů. Protože jsem nestihla Váš předchozí vstup, mohla byste mi prosím sdělit vítěze testu? Používám mraženou zeleninu poměrně často pro celou rodinu, tak bych chtěla kupovat tu nejkvalitnější. Děkuji a přeji krásný den“

Magda Nová: „Příjemné odpoledne i Vám, vítězem našeho testu se stala Podzimní zeleninová směs značky Chira (prodává se v Lidlu), velmi dobře dopadla také zeleninová směs VitaKids s brokolicí z Teska nebo směsi Vinica (Lahůdková) a Nowaco (Polévková)“

Dana: „Dobrý den,celostní lékaři mraženou zeleninu nedoporučují používat, údajně je to mrtvá surovina, nevhodná pro lidí. Jaký máte názor na to vy? Děkuji.“

Magda Nová: „Dobrý den, to je určitě zajímavý postřeh. Čím celostní medicína vysvětluje, že je taková surovina mrtvá? Mražení skutečně zachovává v zelenině všechny důležité látky, tím se od čerstvé zeleniny neliší. Protože už je mrkev vytržená a květák sklizený, živé už nejsou - ať jsou "čerstvé" nebo mražené...“

Alena: „Dobrý den , mám každoročně velkou úrodu okurek. V sezóně je celá rodina jíme od rána do večera. Zavařuji je , ale raději je máme v syrovém stavu. Je nějaká metoda na zamrazení , kdy by okurka byla po vyndání z mrazáku k potřebě? Děkuji za odpověď. Alena“

Magda Nová: „Dobrý den i Vám, okurky jsou specifická kategorie, jsou plné vody a ideální jsou skutečně čerstvé, jen tak do ruky nebo do salátů, případně zavařené. Na mražení to opravdu není vhodná zelenina - abyste ji mohla konzumovat, musela byste ji nechat rozmrznout, což znamená, že vodu pustí. A tím pádem je nepoužitelná. Proto bude opravdu nejlepší, když zkusíte úrodu zkonzumovat v sezoně a zbytek zavařit :)“

Jitka: „Občas kupuji mraženou zeleninu, ovšem jen v kalitě BIO. Prováděli jste testy i na tuto zeleninu, příp. ovoce? Děkuji.“

Magda Nová: „Dobrý den, testovali jsme výhradně polévkové směsi - a tam jsme bohužel žádnou v bio kvalitě nenašli. Ukázalo se ovšem, že dražší vzorky automaticky neobsahovaly kvalitnější obsah.“