Související pořady:

Chat s osobností

doc. MUDr. Martin Procházka
doc. MUDr. Martin Procházka porodník, FN Olomouc

Záznam chatu ze středy 5. května 2010 od 6:00
Jiřina Z.: Dobré ráno, mám doma půlroční holčičku. Při porodu mě museli nastřihávat. Od té doby mi je pohlavní styk nepříjemný a trošku bolestivý. Je tato záležitost normální? Děkuji za odpověď a přeji krásný den. Jiřina Z.
doc. MUDr. Martin Procházka: Důležitá informace je , zda ještě kojíte. Při kojení totiž dochází k vyplavování některých hormonů např. prolaktin, které mohou ovlivnit suchost poševní sliznice a ta Vám může způsobovat nepříjemné pocity. Je to celkem běžná záležitost. Nicméně doporučuji kontrolu u Vašeho gynekologa, aby zkontroloval, zda se hráz po porodu zhojila dobře.
s pozdravem
mp
Petra mišková: dobrý den,chtěla jsem se vás zeptat,jak statisticky končí porody maminek kterým bylo diagnostikováno zkrácení děložního čípku a nízko položené placenty?jsem prvorodička ve 30týdnu těhotenství a tak nevím na co se připravit,předem děkuji za odpověd
doc. MUDr. Martin Procházka: Dobrý den, je potřeba zmínit jak moc je čípek zkrácen, hranice rizika předčasného porodu se pohybuje okolo 20 mm, ale to je ve 23. týdnu/ tzn riziko, že byste porodila předčasně je okolo 70%/. Placenta se definitivně usazuje okolo 34. týdne. Takže pokud i po té době překrývá děložní hrdlo ukončuje se těhotenství císařským řezem. Situaci je ale potřeba opakovaně ultrazvukem ověřit.
s pozdravem
mp
Jiřina Z.: Měla bych ještě jeden dotaz. Říká se, že druhé porody jsou rychlejší a jeddnoduší než první. Co je na tom pravdy? Chtěli bychom ještě jedno dítě, ale když si vzpomenu jak jsem rodila svojí holčičku, tak se mi do toho moc po druhý nechce. Děkuji za odpověď.
doc. MUDr. Martin Procházka: Je to skutečně tak, druhé porody bývají rychlejší a "příjemnější" než ty první. Je potřeba také probrat s porodními asistentkami co se Vám nelíbilo a zvážit třeba epidurální analgézii atd. Určitě to zvažte.
spozdravem
mp
VITOUCHOVÁ LUCIE: DOBRÉ RÁNO CHTĚLA SEM SE ZEPTAT ZDA JE MOŽNÉ ABY SI URČILA NASTÁVAJÍCÍ MAMINKA DRUH PORODU SAMA CHTĚLA BYCH CÍSAŘSKÝ ŘEZ JELIKOŽ ČEKÁM DVOJČATA A JSEM 2RODIČKA UŽ MÁM 3LETÉHO CHLAPCE.DĚKUJI ZA ODPOVĚD
doc. MUDr. Martin Procházka: Je to na Vaší domluvě v nemocnici, sdělte jim své přání a prodiskutujte to s nimi. U dvojčat je indikace k SC volnější, velmi záleží na to jako jsou velká a jak jsou uložená.
s pozdravem
mp
Jiřina Z.: Tak to jste mě uklidnil. :o) To se může moje dračice těšit na sourozence. :o)
Epidurál mě aplikovat nemůžou, jsem alergická na lokální anestezii a doktor nemá uvedenou na jakou.
doc. MUDr. Martin Procházka: Hodně štěstí,
mp
Jitka: Dobré ráno pane doktore, rodila jsem ve FN Oomouc a byla jsem velice spokojená s přístupem asistentkek i doktorů. Jen si myslím že by jste si zasloužili vice prostoru zejména pro příjem maminek na běžné předporodní kontrole ozvuků a tím i oddělený vstup z porod.sálů přímo na oddělení šestinedělí, nikoliv přes čekárnu plnou cizích lidí. To jediné mi opravdu vadilo. Nevíte zda se na FNOL do budoucna něco změní? Děkuji a přeji pěkný den.
doc. MUDr. Martin Procházka: Moc děkuji za připomínku, byl bych rád i kdyby jste ji adresovala na naše ředitelství.(opravdu), ale abych Vás uklidnil v plánu je stavba nové porodnice.
mp
Vendula: Dobré ráno, po porodu mě víc jak půl roku hodně bolela kostrč, při sednutí a vstávání byla bolest nejhorší. Je pro tuto bolest vysvětlení? A bude se opakopvat i po dalším porodu popř. dá se jí předcházet nebo rychle zbavit? Děkuji.
doc. MUDr. Martin Procházka: Kostrč za porodu prodělává poměrně významné změny, aby miminko mohlo projít porodním kanálem, musí se odklonit a toto je někdy po porodu
vnímáno maminkami bolestivě. Většinou tyto bolesti bývají po druhém porodu výrazně menší.Pokud však jsou bolesti výrazné a přetrvávají doporučuji ortopedické vyšetření a RTG pánve.
s pozdravem
mp
Hana: Pěkný den, jsem ve 36. tt a budu rodit ve FN Olomouc. Mám těhotenskou cukrovku, bude porod v něčem jiný? Děkuji
doc. MUDr. Martin Procházka: Dobrý den, určitě se uvidíme! pokud je cukrovka dobře kompenzovaná, tak se porod neliší, Pouze Vás nenecháme přenášet.
mp
Zdena: Dobré ráno, dcera bydlí v Praze a čeká druhé dítě. Rozhodla se rodit doma,protože špatně snáší nemocnice a lékaře.Je to hodně rizikové?Děkuji.
doc. MUDr. Martin Procházka: Určitě ano, a nedoproučuji to. Spíše doporučuji aby si našla v předporodní přípravě porodní asistentku, které bude důvěřovat a pojede s ní k porodu. Ale přeji jí vš nejlepší a ať to dobře dopadne.
mp
Jiřina Z.: Kdy byste mi doporučil mít druhé dítě, aby byl porod jednoduší. Děkuji za odpověď
doc. MUDr. Martin Procházka: Teda vy jste vytrvalá ! ideální je pauza po prvním porodu cca jeden rok, to ostatní je na Vás. Po odstupu 8-10 let je porod i když je druhý z medicínkého hlediska podobný prvému, takže ideálně za 1-8 let po prvním porodu.
mp
Lucie Beková: Dobré ráno p.dokrote měla bych dotaz na způsob porodu. Jsem ve 35tt a měřím 155cm a mimi odpovídá už teď spíše 36 týdnu, podle mého doktora. Bude mít snad 3600 až 3800. Je u mě pravděpodobější porod císařským řezem, nebo se to pozná až na sále? děkuji za info
doc. MUDr. Martin Procházka: Výška 155 cm je právě hranicí pro poezření na tzv nepoměr mezi hlavičkou a pánví. Nedá se takto přesně odpovědět, záleží na tom, zda rodíte poprvé, jak je hlavička vstouplá do malé pánve a také jak se na celý problém díváte vy. Ideálně je váha plodu při vaginálním porodu okolo 3000g, pokud by odhad váhy byl ke nebo přes 4000g asi bych se klonil k císařskému řezu, Je to ale na Vašem lékaři.
s pozdravem mp
Hana: Děkuji, těším se, cukrovku jsem zvládla dobře kompenzovat jen dietou. Pěkný den :-)
doc. MUDr. Martin Procházka: Díky , držte mi palce
mp
Jiřina Z.: Teď jste mluvil o tom, jak to vypadá s tatínkama při porodu, netušila jsem, že máte tak krušné chvíle na porodním sále. Můj manžel byl se mnou celou dobu a velice mi pomohl. Spíš jsem čekala, že odejde nebo omdlí, ale vydržel. Stane se třeba, že by maminka nechtěla, aby u ní někdo byl?
doc. MUDr. Martin Procházka: Dnes je až 90% porodů s tatínkem, v ostatních případech je to maminka , nebo sestra, kamarádka. Samy bývají málokdy.
mp
Kamila: Dobré ráno,chtěla jsem se zeptat, zda těsně po porodu přiložení dítěte matce k prsu ovlivní následné kojení?Mě syna po porodu ukázali a pak mi ho přinesli ukázat za 6 hodin a prvně přiložili.Kojila jsme plně pouze 6 neděl :-( A ještě mě zajímá,zda bych mohla u dalšího porodu požádat, abych měla miminko stále u sebe?Samozřejmě po základním ošetření.Děkuji za odpověď a přeji hezký den :-)
doc. MUDr. Martin Procházka: Dobré ráno, z mé zkušenosti porodní asistentky to vliv má, dítě by mělo být matce přiloženo nejpozději do půl hodiny po porodu v tomhle čase vzniká v mozku největší stimul pro kojení. mohlo to tedy částečně ovlivnit vaši délku kojení.
spozdravem ND
Jitka: Velice ráda budu připomínku adresovat na vaše ředitelství, nicméně vaši porodnici jsem si vybrala z důvodu nejlepší vybyvenosti v peči o miminka zejména v případě předčasných porodů. Fakt že je moje miminko v bezpečí předčí pocit konfortu a nesmyslného rozmazlování nadstandartních požadavků rodiček. Upřímě jste mě moc nepotěšil, že je teprve v \"plánu\" výstavba nové porodnice. Dotaz: jakého věku jste měli nejstarší rodičku a jak porod probíhal? Děkuji.
doc. MUDr. Martin Procházka: Nejstarší maminka měla 56 let a porodila spontánně.
mp
Michal Lásek: Dobrý den, chtěl bych se zeptat paní porodní asistentky, zda je zdravotní personál připraven při porodu na případnou nevolnost tatínka, ktery se porodu účastní?

Děkuji a přeji pěkný den.

doc. MUDr. Martin Procházka: Ano zajisté pane Lásek, zachraňujeme všechny a jsme připraveni na jkokoli nevolnost...:), přeji krásný den
Dobrý den: měla bych dotaz.před rokem jsem rodila dvojčata císařským řezem,kdybych chtěla ještě jedno dítě,rodila bych spontání cestou nebo opět císařským řezem.řekla bych že jsem i špatně zašitá vidím to na jizvě.děkuji sobotkova
doc. MUDr. Martin Procházka: To se nedá takto zodpovědět, je potřeba udělat ultrazvuk na jizvu na děloze, záleží na velikosti a poloze a dítěte.
Hodně štěstí
mp
zuzka J.: dobrý den jsem ve 24.týdnu těhotenství,a jak počítam tak počítám budu rodit v 10 měsíci.termín mám 28.8...teď mě čeká test na záchyt poruchy metabolismu cukrů,co to obnáší??děkuji za vaši odpověď s přáním hezkého dne zuzka
doc. MUDr. Martin Procházka: Glykkémie - tzn odběr krve na lačné poté vypijete sladkou vodu a za 2 hodiny další odběr.
mp
Michaela: Dobrý den, rodilla jsem po naprosto bezproblémovém těhotenství přirozenou cestou ve Vrcvhlabí.Bez poslíčků, po pohlavním styku (15 dní po plánovaném termínu, malá i já jsme byly bez komplikací) jsem měla okamžitě kontrakce po 3 minutách. V porodnici se po 5 hodinách prý malá otočila z polohy hlavičkou koncem pánevním. Je to možné? Pokud ano, je to časté a jaká je pravděpodobnost opakování u druhého porodu? Děkuji moc za odpověď.
doc. MUDr. Martin Procházka: Je to zřídkavé, ale může se to stát, pokud je děloha prostorná, nebo větší množství podové vody. Může se to opakovat i při dalším porodu, polohu plodu je potřeba ověřit ultrazvukem.
s pozdravem
mp
Hledej pořad:
...více